
Wat ik zelf op eerste kerstdag heb gegeten? ;-)
Een stoofpotje van dikke riblap a la hazenpeper met rode kool en appeltjes en zelfgemaakte puree. Mij doe je geen groter plezier dan een lekker stoofpotje. Voor de gelegenheid wel met een lekkere glas stevige rode wijn, heerlijk! Het toetje van ijs (met voor mij wat baileys) hadden we de avond ervoor helaas al opgemaakt. Ik heb het dan ook gehouden bij een kop koffie met een paar blokjes pure chocola. Eén blokje was te weinig, twee smaakte naar meer en drie verzadigde net goed, haha!
Over verzadiging gesproken. Als ik de reacties op mijn chocoladeblog zie van gisteren hoop ik niet dat het een excuus is voor mensen om helemaal los te gaan. Ik blijf natuurlijk gewoon een juf en hoop dat de boodschap een beetje duidelijk was. Als je chocola wilt eten dan kun je beter puur pakken: gezonder en het verzadigt beter. Net zoals fruit eten meer verzadigt dan fruit (vruchtensap) drinken. Of zoals een volkoren boterham de maag langer vult dan drie biscuitjes. (Voor de goede stofjes in chocola kun je ook groene thee drinken. Dat zit vol met die stoffen en bevat geen calorieen. Dat is een nog betere keuze op de schaal van braaf en gezond)
Maar je kunt nog wat anders doen om je eetlust af te remmen. Intensief sporten geeft ook een verzadigd gevoel wat zeker tot een uur na het sporten aanhoudt. De aanmaak van ghreline wordt door intensief sporten geremd en dat zorgt er voor dat je minder trek krijgt. Wanneer je gaat hardlopen, cardio-en of een andere duursport intensief beoefent heeft dat nog meer effect dan wanneer je gaat fitnessen. Bij intensieve duursport maak je namelijk ook van het peptide YY meer aan en dat onderdrukt hongergevoelens nog eens extra. Dit dubbele effect zie je niet wanneer je aan de gewichten hangt. Misschien een goed idee om oma tijdens de feestdagen maar thuis te laten en de boswandeling in een iets hoger tempo af te leggen?
En wat ga ik vanavond eten? Er is niks leukers dan op een vrije dag samen met je kinderen broodjes bakken. Lekker met zelfgemaakte soep, ik verheug me er nu al op. Op de broodjes gaat een lik echte boter of confit d'aubergines uit blik. Dat is een lekkere groentespread die we mee hebben genomen uit Frankrijk. Vast erg gezond maar het is gewoon een erg lekkere groentedip. Ik maak het ook wel eens zelf maar dan noem ik het auberginepuree. Klinkt toch een stuk minder lekker....
Tidak ada komentar:
Posting Komentar