De grote of de kleine?


Om eerlijk te zijn weet ik niet op de cent af wat een pak melk kost of wat ik wekelijks uitgeef aan volkorenbrood. Maar ik heb ooit iedere cent moeten omdraaien als student. En ook na die magere jaren heb ik regelmatig last gehad van wat krapte in de portemonnee. Dan moet je wel letten op de prijzen en dat is een gewoonte die je maar moeilijk afleert. Door al dat gereken met prijzen en gewichten kom je soms rare zaken tegen. Het was me in Italie al eens opgevallen dat de potten Nutella daar vreemd geprijsd zijn. Een grote pot met twee keer zoveel inhoud kost daar meer dan twee keer zoveel. Dat verwacht je helemaal niet. Maar terug van vakantie bleken niet alleen de Italianen genept te worden. De firma Nutella haalt hier hetzelfde truukje uit. Blijkbaar kijken mensen zo weinig naar de prijs dat ze er vanuit gaan dat een grotere pot relatief goedkoper is. En het truukje levert waarschijnlijk zoveel op dat ik afgelopen zaterdag ontdekte dat ook de firma Heinz zich hier schuldig aan maakt. Voor een heerlijke saus voor bij gehaktbrood had ik veel lekkere tomatenketchup nodig. Maar een grote fles bleek meer dan twee keer zo duur dan een kleinere fles met iets meer dan de helft. Dan liever twee kleine flessen. Blijft het ook langer goed!

Budgetrecept voor gehaktbrood met saus voor zes personen
1 kilo mager rundergehakt
1 ei
2 zakjes gehaktkruiden
1 teen gehakte knoflook
2 sjalotjes gesnipperd
half kopje havermout

Meng dit door elkaar en druk het aan in een niet al te grote ovenschaal. Maak het met een lepel vlak.
Meng voor de saus 250 ml tomatenketchup, 50 gram basterdsuiker, 1 verkruimeld chilipepertje en 50 ml water.
Verdeel de saus over het gehakt en zet de ovenschaal 40 minuten in een oven van 200 graden!

Lekker met een frisse groene salade en wat brood.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar