Toch een frietje?


Uit zeer betrouwbare bron heb ik vernomen dat Margreet Spijker van tosti's houdt. Het kan ook bijna niet anders. Welke vrouw van de wereld houdt nu niet van een knapperige tosti met een flinke lik tomatenketchup op zijn tijd!
De betrouwbare bron is mevrouw Spijker zelf. Vanochtend kreeg ik via de mail een leuke reactie op mijn blog 'de tosti van Margreet Spijker'. Ze staat natuurlijk zelf niet graag bekend als iemand die nonsens vertelt en daarom heeft ze me uitgelegd dat de informatie over de moddervette tosti van een echte wetenschapper komt. Twee plakken wit brood, boter en volvette kaas zijn volgens hoogleraar voedingsleer Seidell even gezond als een Patatje Met. Dit vertelde hij in een uitzending van Editie NL. Een Patatje Met heeft volgens hem ten onrechte een slechtere reputatie dan een tosti want ze zijn volgens hem even ongezond en even onschadelijk op zijn tijd.

Tja, op zijn tijd moet alles kunnen. Ook een moddervet stuk chocoladetaart van Nigella Lawson of de boerenkool met heerlijke rookworst waar ik vanavond van heb gesmuld. Maar dat maakt een tosti nog niet moddervet.
Even nagerekend:
Patatje met een sauslepel fritessaus levert 550 kcal en met een sauslepel echte mayonaise maar zelfs 640 kcalorieen. Een sauslepel levert minder dan wat er standaard bij de friet wordt geleverd. Maar eten jullie dat altijd allemaal op?

Wanneer je 2 boterhammen (wit of volkoren, dat maakt niet uit) aan alle kanten besmeert met margarine, royaal belegd met kaas en een plak ham, levert dit 495 kcal. Inclusief een sauslepel tomatenketchup. Dit is misschien de manier waarop in de horeca met tosti's wordt omgegaan. Want de margarine plakt alles lekker aan elkaar zodat je een stapel tosti's voor kunt bereiden.

Maar thuis doen we dat heel anders toch? Twee volkoren boterhammen aan de buitenkant besmeerd met halvarine en belegd met een normale portie kaas en een plak ham, levert inclusief de tomatenketchup 335 kcal. En dan durf ik te wedden dat een heleboel mensen de halvarine laten voor wat het is. Dat bespaart maar 45 kcal en dan mis je wat nuttige vetzuren, vitamine A en D. Die tomatenketchup moet je ook niet laten liggen want daar zitten allemaal nuttige lycopenen in.
Je kunt de tosti zelfs nog minder vet maken met minder vette kaas maar die smelt minder mooi. En ik vind het toch net wat minder lekker worden.

De thuistosti levert maar 17 g vet terwijl het portie friet met mayo 43 gram vet levert.
Maar eerlijk is eerlijk, in de horecatosti zit 31 gram vet en in de friet met fritessaus zit 33 gram vet. En omdat ik Margreet en Jaap graag allebei te vriend houd zal ik dan ook eerlijk even vertellen dat als de friet in goede olie is gebakken het minder verzadigd vet bevat en daardoor eigenlijk te verkiezen is boven een tosti met veel kaas en margarine.

Dus....een tosti kun je het beste zelf maken. En anders hoor ik graag van iemand uit de horeca dat de tosti's daar allang niet meer vierdubbel worden besmeerd!

Tidak ada komentar:

Posting Komentar