
Maandag is de eerste drukke dag van de week. Als werkende moeder vind ik alle werkdagen lastig. Want het blijft hectisch om af en toe te stofzuigen, de kinderen op tijd richting school te krijgen en boodschappen in huis te halen voor ontbijt tot avondeten. Dan moet ik tussendoor snel nog even een wasje draaien omdat anders de jongens niet in voetbalkleding naar de training kunnen. Waarbij ik, ondanks flink 'multitasken er toch de volgende ochtend achter kom dat er geen kattebrokken meer in huis zijn, er geen brood uit de vriezer is gehaald en de oudste toch weer in die vieze spijkerbroek naar school is gegaan.
En dan moet ik ook nog even bedenken wat ik vanavond weer op tafel zet. Het liefst snel, lekker en gezond. Waarbij ik het niet kan maken dat het laatste er bij inschiet.
Ik heb daarom een standaard repertoire van lekkere en snelle recepten die je sneller op tafel zet dan mijn man bij de snackbar kan halen. Want dat is het enige wat hij kan bedenken in drukke tijden.
Maar door een wetenschappelijk artikel maakte ik me toch een beetje zorgen. We eten namelijk niet zoveel kool. En kool is erg gezond. Het bevat allerlei stofjes (glucosinolaten) die kankerremmend werken en daarnaast bevat het veel vitamine C. Maar ik houd helemaal niet zo van kool. Af en toe spruitjes of wat broccoliroosjes gaan er wel in. Maar wat moet je met een hele witte kool, savooienkool of groene kool? Ik kan ze niet eens uit elkaar houden! Maar in het kader van gevarieerd groente eten moet ik het misschien toch wat vaker op tafel zetten. Maar wat? Welk koolrecept is snel en lekker?
Gelukkig realiseer ik me dat één van mijn favoriete recepten flink wat kool bevat. Want om een beetje snel eten op tafel te krijgen, schroom ik niet om zakken voorgesneden groente in de wokpan te kieperen. En een zak nasigroenten bevat héél véél witte kool. Dat is vandaag weer een zorg minder. Want wokken heeft ook nog eens als voordeel dat alle nuttige stofjes en de vitamine C erg goed bewaard blijven.
Mijn favoriete nasi:
350 g zilvervliesrijst
2 bakjes pittige tofureepjes
2 zak (nasi)groente (totaal 700 tot 800 g)
1 bakje taugeh
3 el zonnebloemolie of wokolie
0,5 bakje boemboe voor nasi
Kook de rijst volgens de verpakking. Verhit de olie in een wok en roerbak de tofureepjes enkele minuten. Schep de tofureepjes eruit en bak de groenten roerbakkend 5 min. Voeg de taugeh toe en bak nog een minuut. Voeg de boemboe toe en 2 el water. Meng met de groentemix. Voeg de rijst en tofu erdoor en roerbak nog enkel minuten zodat alles goed doorgewarmd is.
In dit recept merk je nauwelijks dat je een berg groente eet (belangrijk als je kinderen aan tafel hebt) en dat het gerecht vegetarisch is (voor mopperende vaders) Mocht je toch een vegetarische nasi niet aandurven dan kun je de tofu vervangen door
-1 bakje rose garnalen (125 g) en 350 g witvis uit de diepvries (onder de kraan ontdooien) of
- 400-500 g kipfilet in stukjes of
- 400-500 g hamlappen in stukjes
Tidak ada komentar:
Posting Komentar