Een gevecht over brood in een maïsveld


Vorige week ging ik iemand te lijf met ongebakken stokbrood. Mijn tegenstander probeerde mij ook onderuit te krijgen met twee slappe baguettes. Een vechtpartij van niks natuurlijk. Bij een flinke uithaal mepte je het brood in tweeën zonder dat de ander er een schrammetje aan overhield. Het was dan ook voor een foto voor het tijdschrift Quest. En om het plaatje compleet te krijgen, we stonden in een maïsveld van een boer die met een slagroomtaart bleek omgekocht door de fotograaf.

Mijn tegenstander in het maïsveld was prof. Frits Muskiet. Deze professor promoot het oerdieet. Hij vindt dat hoe we nu eten, niet past bij wie we zijn. Het oerdieet gaat 160.000 jaar terug in de tijd. Zonder vee en landbouw leefden we van groente, fruit, noten, zaden, wat vlees, vis en anders spul uit het water zoals garnaaltjes en zeewier. Dus geen zuivel maar ook geen brood, mais, rijst en bonen. En al helemaal geen koek, ijs en chips. Het oerdieet klinkt natuurlijk al veel gezonder dan wat we nu gemiddeld eten. Je krijgt meer groente en fruit binnen en veel gezonde vetten. Maar in een dubbelinterview werd ik erbij gehaald om wat tegenargumenten te spuien. Een gevecht over brood dus eigenlijk.

En die tegenargumenten heb ik wel. Koolhydraten hebben we natuurlijk niet in de prehistorie gegeten omdat er landbouw voor nodig is. Maar wanneer je gezond en actief bent, zijn volkoren granen en bonen een prima aanvulling op je voeding. Koolhydraten gaan pas problemen geven wanneer je inactief bent en te zwaar. Zeker als je de koolhydraten ook nog eens binnenkrijgt door koek, frisdrank en andere bewerkte producten. Maar er is bijvoorbeeld veel onderzoek gedaan bij topsporters en die presteren echt beter op een koolhydraatrijke voeding.

Daarnaast is het oerdieet duur voor veel mensen. Duur is natuurlijk een relatief begrip omdat het vreemd is dat we wel gemakkelijk 2 euro neerleggen voor een chocoladeijsje maar niet voor een bakje aardbeien waar je met zijn vieren van eet. Maar veel (verse) groente en fruit, veel mager vlees en vooral vis is duur. Zeker wanneer je het vergelijkt met koolhydraatrijk voedsel zoals brood, rijst en weer die bonen.

Verder is het niet een voeding die 'groen'of duurzaam te noemen is. Met de hele wereldbevolking kunnen we er niet van eten en de zee is nu al behoorlijk leeggevist.
Maar het is natuurlijk wel heel goed om eens terug te kijken naar wat we oorspronkelijk aten. Uit botonderzoek blijkt dat we best gezond waren en dat onze botten toen sterker waren dan die van nu. En dat ondanks alle calcium die we nu binnen krijgen uit melk. Dat maakt het oerdieet een prima referentievoeding om ons huidige eetpatroon tegen het licht te houden.

Maar zou het lekker en bevredigend zijn? Frits Muskiet ontbijt bijvoorbeeld met vis. Daar moet ik niet aan denken. Fruit met noten klinkt al als een beter alternatief. Natuurlijk kun je salades heerlijk opleuken met vis of noten. En warme maaltijden met gegrild vlees en groente zijn ook geen straf. Maar ik denk dat ik mijn bakje yoghurt met fruit en muesli erg zou missen. Net als die heerlijke volkorenboterham met kaas. En wat te denken van een bord spaghetti?

In ieder geval waren Frits Muskiet het over één ding heel erg eens. Die slappe baguettes voor de foto vonden we allebei niet erg appetijtelijk. Die mocht de fotograaf houden! Maar ik moet bekennen dat ik toch wel nieuwsgierig ben geworden. Wordt vervolgd!

Ps: Het interview staat in Quest ligt half oktober in de winkel. Deze maand in Plus een artikel van Karine Hoenderdos over Oerdis!

Tidak ada komentar:

Posting Komentar