Hoe krijg je kinderen aan de groente: met vampiersoep?


Dirk houdt niet van bieten. Sterker nog, hij haat ze.
Dat is jammer want onze tuin levert af en toe een lekker bietje. Dat is voor hem nog redelijk te behappen, letterlijk. Maar vorige week kwam een werknemer uit de meubelmakerij van Peter met een tas vol bieten uit eigen moestuin. Feestje voor de meesten hier. Maar de berg bieten in de keuken maakte dat Dirk iedere avond wantrouwig vroeg wat de pot schaftte.

Vrijdag was het echt drama voor hem. Hij kon kiezen uit bietjessalade met bieslookdressing of andijvie. Om hem nog maar eens te laten roepen dat hij én bietjes én sausjes én andijvie haat! Na dit weekend de Allerhande door te hebben gebladerd kwam ik op een idee. In dit blaadje van de Ap stonden twee kindvriendelijke pastasauzen van gepureerde groente. Pureren is natuurlijk een prima maar een beetje flauwe manier. Voor Ben (2) is het al ruim een jaar niet meer aan de orde. Hij eet bijna als een volwassene. Behalve goed herkenbare stukken groente, kauwt hij zelfs met smaak op stukjes biefstuk en is hij niet bang van een flinke broodkorst. Maar misschien moest ik de staafmixer maar weer eens tevoorschijn halen voor mijn twaalfjarige Dirk.

Met bieten op het aanrecht denkt een beetje kok natuurlijk aan Borsjt. De Russische bietensoep. En hoeveel groente er ook in gaat, wanneer je de soep pureert vindt bijna ieder kind het heerlijk. Het koken van Borsjt is een eitje maar het gaf op de een of andere manier ongelofelijk veel troep.

Zet maar eens een staafmixer in een pan kokende soep. Het was me nooit zo opgevallen maar dat spettert behoorlijk. Het leek wel alsof ik een spartelend varken in de keuken had geslacht. Overal zaten bloedrode spetters. Gelukkig is bietenrood niet alleen een mooie kleurstof voor snoepjes en aardbeienyoghurt maar ook goed uitwasbaar. Dat maakte het wat minder erg.

In het bord zag het er mooi uit met een lik volle yoghurt en wat spetters groen van de platte peterselie en dille uit de tuin. Maar mijn Simon en Ben, die enthousiast de soep naar binnen lepelden, zagen er al snel uit als rasechte vampiers. Vooral bij Ben droop het bietenbloed uit zijn mond via zijn wangen naar zijn witte romper. Gelukkig had Simon uit voorzorg zijn hagelnieuwe witte voetbalshirt uitgetrokken. Voor Dirk was de vampiersoep helaas geen extra attractie. Het leek hem nog erger dan aspergesoep.
Na eerst een tiental minuten te hebben gemopperd heeft hij uiteindelijk met aandringen een hap geproefd....
Zijn reactie, zoals zo vaak, was dat het wel meeviel. Een soort pompoensoep maar dan rood. Maar het smaakte wel naar bieten!

Borsjt
4 personen
75 g magere bacon in stukjes
2 rode uien, in stukken
3 stengels bleekselderij, in stukken
1 winterpeen, in stukken
0,5 zakje voorgesneden witte kool (150 g)
1 blikje tomatenpuree
150 g ham in stukjes
2 laurierblaadjes
1 runderbouillontablet
peper en zout
olijfolie
4 (voorgekookte) bietjes in stukken
150 g Griekse yoghurt
(platte) peterselie, dille en/of bieslook, fijngehakt

Verhit in een flinke pan wat olijfolie en bak hierin de bacon. Haal de bacon uit de pan en bak in dezelfde olie de ui. Voeg bleekselderij, wortel en kool toe en roerbak 3 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog even mee. Voeg de laurierblaadjes en een liter water toe en laat een half uur pruttelen. Haal de laurier eruit. Voeg de bietjes in stukken toe en pureer de soep. Voeg ham en bacon toe en breng op smaak met bouillonblokje en peper en zout.
Schep de soep in borden en voeg een lik yoghurt toe en strooi wat verse kruiden erover.

Je hoeft de soep niet te pureren. Snij dan wel de groente in kleine stukjes. Ik heb de maaltijd completer gemaakt met nog wat gare kip en een volkorenstokbrood.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar