
Vandaag is in Utrecht de eerste Starbucks geopend. Geweldig, geen idee waarom het zo lang heeft geduurd. Ik zou zo op de trein stappen voor een Utrechtse 'Iced Caffe Latte'. Deze flinke beker koude koffie doet me aan vakantie denken. Toch is er deze week wel iets van de charme afgegaan. Want de gemiddelde commerciële ijskoffie blijkt te barsten van de calorieën.
Natuurlijk snap ik wel dat er in een romige ijskoffie niet de magere melk zit die ik thuis gebruik plus nog eens heel veel suiker. Maar ik drink het niet dagelijks. En daarom vind ik het jammer dat het me al lezend even duidelijk werd gemaakt dat ik een vakantiegevoel krijg van een caloriebom. Een ijskoffie bevat zelfs meer calorieen dan in een gemiddelde warme hap. En omdat ik niet ondervoed ben of alleen vloeibaar mag, is me dat eigenlijk wat te gortig.
Graag steek ik dan ook af en toe mijn kop in het zand. En ik ben niet de enige. Hele volksstammen vergoeilijken hun gedrag met smoesjes en onzinnige redenaties. Want lekker eten en vetrolletjes gaan wel erg goed samen. Liever dan dat onder ogen zien zoeken we met zijn allen naar een mooiere verklaring voor brede heupen of bolle buik. Van aanleg, trage schildklier tot koolhydraatverslaving. Alles wordt aangevoerd om maar te verklaren waarom die laatste drie of zelfs dertig kilo er maar niet afgaan.
Vooral de koolhydraten krijgen de laatste jaren vaak de schuld. Ik hoor in mijn praktijk de gekste opmerkingen: "Ik eet liever zilvervliesrijst want van aardappelen en koolhydraten word ik dik", "Ik wil de komende tijd de koolhydraten laten staan en meer granen gaan eten" en "Suikers zijn toch giftig?"
Koolhydraten staan voor sommigen gelijk aan 'slecht', 'dikmakend' en vooral 'verdacht'. Maar om de bovenstaande opmerkingen maar meteen te ontkrachten, koolhydraten heb je nodig. Je hersenen kunnen bijvoorbeeld niet zonder. Koolhydraten zijn strengen van aan elkaar geplakte suikers die je in je verteringsysteem kapot knipt. Kauw maar eens wat langer op zo'n gezonde volkoren zuurdesembol. Een flink doorgekauwde hap gaat steeds zoeter smaken. Want in je mond worden de complexe koolhydraten uit het brood al kapot geknipt tot kleine suikers. Suikers zijn dus niet giftig maar je kunt gezondere dingen naar binnen werken dan een handje snoep.
Koolhydraten zitten in aardappelen, rijst, granen en pasta maar ook in cake, snoepjes en de suikerpot. Koolhydraten is eigenlijk een verzamelnaam en daarom kun je 'goede' en 'slechte' koolhydraten kiezen. Volkoren brood is bijvoorbeeld beter dan een suikerklontje. Omdat de koolhydraten meer en langer verzadigen maar vooral omdat er meer voedingsstoffen zoals vezels en vitaminen in zitten. Van koolhydraten laten staan kun je inderdaad afvallen. Maar dat komt dan omdat je op die manier minder calorieën binnenkrijgt. En iedereen valt af van minder eten.
Je kunt beter ontbijten met een bak ongezoete muesli met fruit eten dan een croissant met jam. Maar ook van de bak muesli kun je dik worden. Want dat is wat we vaak niet willen horen. We worden niet dik van koolhydraten. We worden dik van TEVEEL koolhydraten. Je krijgt bijvoorbeeld gemakkelijk veel koolhydraten binnen met frisdrank. Vloeibare calorieën verzadigen bijna niet en daarom kun je beter kiezen voor water, thee en af en toe een glaasje frisdrank light.
Maar niet alleen van koolhydraten word je dik. Ook van teveel vet. En van vet eet je net iets gemakkelijker teveel dan van koolhydraten. Er zitten per gram namelijk veel meer calorieën in en vet verzadigt minder lang. Het toppunt van makkelijk wegwerken zonder dat het veel verzadigt is de combinatie vloeibaar, zoet en vet. De 'Iced Caffe Latte' dus.
Had ik het maar nooit gelezen.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar