Fruit kun je het beste eten


Wat is er nu lekkerder dan een heerlijk glas vers sinaasappelsap? Of het nu 's ochtends bij het ontbijt is of een royaal glas op een terras, ik kan het niet rustig drinken. Ik vind het zo lekker dat ik niet meer kan stoppen wanneer ik een slokje neem. Jammer genoeg levert een glas sinaasappelsap of ander vruchtensap net zoveel calorieën als een glas cola. En is het net zo slecht voor je tanden. Een beetje vruchtensapliefhebber sputtert nu tegen en roept dat je een glas 'jus' natuurlijk niet kunt vergelijken met een glas cola. "In sinaasappelsap zitten toch veel meer vitaminen?"

Berg sinaasappelpartjes

Maar voor de grap moet je datzelfde glas eens vergelijken met een sinaasappel. In een gemiddeld glas gaan drie tot vier sinaasappels. Dat is een flinke berg gepelde partjes. In je glaasje sap mis je niet alleen de vezels maar je raakt er ook minder van verzadigd. Dit komt niet alleen doordat je de vezels en dus volume mist maar ook omdat je hersens minder verzadiging-signalen krijgen wanneer je vloeibare calorieën naar binnen werkt. Of je nu suikerrijke cola drinkt of een glas vruchtensap.

Ruiken verzadigt
Een oorzaak die genoemd wordt is de rol van je neus tijdens eten en drinken. Wat je ruikt heeft invloed op je gevoel van verzadiging. Tijdens drinken komen er minder aroma's vrij dan tijdens eten. Hierdoor raak je minder snel verzadigt. Je werkt het niet alleen sneller naar binnen maar je mist ook een deel van de heerlijke geurstoffen. Vooral als je het zo snel naar binnen werkt als ik. Misschien heeft het zin om sinaasappelsap net zoals wijn te benaderen. Walsen, slurpen en met kleine slokjes ervan genieten. Zeker als je weet dat je vrolijk schijnt te worden van sinaasappelgeur.

Voor de vitamine C hoef je het niet te doen
Tijdens het persen verlies je een klein deel van de vitamine C waar een sinaasappeltje zo rijk aan is. Zeker als je het even laat staan. Al vliegen die vitaminen echt niet meteen alle kanten op. Maar eigenlijk is dat niet zo boeiend. Dagelijks krijgen we gemiddeld genoeg vitamine C binnen want niet alleen fruit maar ook aardappels en uien bevatten veel vitamine C. Voor de extra vitamine C hoef je het dus niet te doen. Want meer fruit dan je dagelijkse twee porties is alleen maar positief als je daardoor ijs, snoep en koek laat staan.

Antioxidanten in vruchtensap

Gelukkig is er ook nog positief nieuws. De hoeveelheid anti-oxidanten in het gemiddelde fruitdrankje is zeker zo groot als in een bakje fruitsalade. Niet zo gek natuurlijk als je bedenkt dat je drie sinaasappels nodig hebt voor een glaasje sap, maar dat terzijde.
En die anti-oxidanten kun je echt beter uit fruit of vruchtensap halen dan uit een pilletje. Want dan hebben ze nauwelijks effect of zelfs een averechts effect. Helaas weten wetenschappers inmiddels heel veel over vitaminen en vitaminen-tekorten maar kunnen ze maar deels verklaren hoe anti-oxidanten werken in je lichaam.

Zomerfruit
Anti-oxidanten en andere bio-actieve stofjes blijken wel erg nuttig. Ze werken kanker-remmend of beschermen bijvoorbeeld je hart. Maar dan moeten die stofjes dus wel uit de plant of vrucht zelf komen. Waarom dan een sapje drinken als je met een hele appel of halve fruitschaal ook nog eens vezels binnenkrijgt en meer verzadigt raakt? Want wat is nog lekkerder dan een glas sinaasappelsap? Dat is toch een bak fruitsalade met aardbeien, bosbessen, frambozen, bramen, nectarines en ander heerlijk zomerfruit.
Als ik eraan denk dan ruik ik het al en loopt het water me in de mond.
Toch jammer dat eraan denken niet verzadigt. Eerder het tegenovergestelde!

Geniet van de zomer en het zomerfruit,

Yneke

Tidak ada komentar:

Posting Komentar