Ook nooit een rijpe avocado in huis?



Ik geef af en toe een kookworkshop. Klinkt uitermate stoer maar ik word natuurlijk nooit een echte kok. Eerder het tegenovergestelde. Ik ben goed in de hatseklats-keuken waarin ik zomaar wat dingen bij elkaar lijk te gooien met verrassend lekker resultaat.

En verrassend gemakkelijk. Wat denk je bijvoorbeeld van een heerlijke geroosterde paprikadip? Eenvoudiger kan niet en op iedere kookworkshop weer een succes. Iets vergelijkbaars was laatst te proeven op kasteel Groeneveld waar een lunch van 2020 werd gepresenteerd. Klinkt als science fiction!

Maar voor een geroosterde paprikadip gooi je een pot geroosterde paprika in een kom. Samen met een paar gedroogde tomaatjes. Staafmixer erop en klaar! Probeer maar eens, niet alleen lekker op een feestje bij de tacochips maar ook heerlijk op brood.

En nu we het toch over tacochips hebben, die zijn ook heerlijk met guacomole. Maar op het moment dat ik deze romige groene dip wil maken heb ik nooit een rijpe avocado in huis. Of ze liggen overrijp in de winkel of je moet ze drie weken bij de bananen leggen voor je dat groene ding op een vork kan prikken. Laat staan fijnprakken.

Een lekker alternatief is de frisse doperwtendip. Daarvoor heb ik de meeste ingrediënten altijd wel in huis. Iets anders maar net zo smeuïg als met avocado. Prima als gezond broodbeleg maar ook lekker op een chippie!

Frisse doperwtendip
1 potje doperwten, uitgelekt
1 citroen, 1 tl rasp en 2-3 el sap
1 dl griekse yoghurt
3 el olijfolie
2-3 el gehakte munt
0,5-1 teen knoflook, geperst
eventueel 1 el parmezaanse kaas
peper en zout

Pureer de doperwten grof. Roer alles door de doperwtenpuree en breng op smaak met peper, zout en eventueel wat parmezaanse kaas.

Voedingswaarde, 1 eetlepel (20 g):
28 kcal, 1 g eiwit, 2 g vet waarvan 0,5 g verzadigd, 1,5 g koolhydraten, 1 g vezel

Mooi met paarse tortillachips!
Alternatief: met tuinbonen in plaats van doperwten.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar