Wat eten we vandaag? Wraps met walnotendip!


Zijn noten dikmakers?
Veel mensen zijn een beetje bang van noten. En dat terwijl we op feestjes de hele avond naar borrelnoten en chips grijpen. Maar overdag een handje noten pakken, dat doe je niet. "Al die calorieen, je zou er maar dik van worden."
Gek genoeg blijkt uit onderzoek dat mensen die regelmatig noten eten minder dik zijn dan mensen die dat niet doen. En dat is niet zo gek. Want noten bevatten niet alleen gezond vet maar ook veel eiwit en vezels. En die combinatie maakt dat noten lekker lang verzadigen. Waardoor je minder snel grijpt naar andere snacks.

Welke noten zijn het beste?
Ik vind zelf een handje studentenhaver lekkerder dan veel andere tussendoortjes. Ik probeer het wel bij dat handje te houden. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik al knabbelend achter de computer een heel bakje leeg eet. Noten en pinda's bevatten veel gezonde vetten maar ook van gezond vet kun je dik worden. Pinda's zijn geen noten maar eigenlijk boontjes die onder de grond groeien. En als je een handje te vaag vindt? Een eierdopje (met kop) is ook een prima hoeveelheid.

Zout of ongezouten?
Het eten van noten beschermt tegen hart- en vaatziekten en het zorgt voor een lager cholesterolgehalte. Dat geldt voor veel noten zoals walnoten, amandelen, hazel-, macademia-, pecan-, en pistachenoten. En ook voor pinda's.
Ongezouten is de allerbeste keuze. Maar omdat het zout alleen aan de buitenkant zit valt het best mee hoeveel zout je binnenkrijgt met een handje gezouten nootjes. Je hoeft ze er niet voor te laten liggen.

Noten bij de warme maaltijd

En behalve een handje nootjes als prima tussendoortje kun je ook best wat vaker noten door je eten verwerken. Gerookte amandelen zijn lekker door de couscous en hazelnoten zijn heerlijk in een salade met appel. Pinda's en cashews worden veel gebruikt in de Aziatische keuken.
Hieronder geef ik het recept van een lekkere walnootdip met een groentewrap. De dip doet het overigens ook prima op feestjes met wat rauwkost of stukjes geroosterd pittabrood. Weer eens wat anders dan borrelnoten!

Mediterrane wraps met walnotendip

(4 personen)
75 g walnoten
1 bekertje Griekse yoghurt
1 tl komijn
1 blikje tomatenpuree
2 chilipepertjes
4 el olijfolie
1 tl suiker
sap van 1 citroen
4 grote of 8 kleine wraps, 300 g
300 g komkommerrauwkost, zak
1 rode ui, gesnipperd
1 groene paprika, in reepjes
1 blik kikkererwten, uitgelekt
1 zakje platte peterselie, grof gehakt
zout en versgemalen peper

Vijzel of pureer met de staafmixer de walnoten, komijn, tomatenpuree, chilipeper, olijfolie, suiker, de helft van het citroensap en 3 el kikkererwten tot een dikke dip. Leng aan met de yoghurt en breng op smaak met zout en de rest van citroensap. Meng de rauwkost met de ui, paprika, kikkererwten en platte peterselie. Bak de wraps in een droge koekenpan iets knapperig en bestrijk de wraps met de walnotendip. Verdeel een gedeelte van de rauwkost over de wraps en rol ze op. Serveer wraps met de rest van de rauwkost en het restant van de dip.

Voedingswaarde:
per portie 494 kcal, 18 g eiwit, 29 g vet waarvan 4 g verzadigd, 42 g koolhydraten, 10 g vezel

Benodigde tijd: 15 minuten

Met een Turkse of Marokkaanse winkel in de buurt kun je de wraps vervangen door pide, dunne platte broden.


PS: borrelnoten bevatten weliswaar pinda's maar het krokante laagje is niet zo gezond.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar