Wat at ik gisteren? Boerenkoolsoep!


We zitten midden in een verbouwing. De gang, toilet en het kantoor is gestript, verbouwd en inmiddels weer schilderklaar. Werk aan de winkel en met het regenachtige weer was het geen straf om de kwast in plaats van de fiets te pakken. Maar een dagje schilderen is ook erg vermoeiend. En dat betekende dat ik om half zes niet zoveel zin had om te koken.

En in de koelkast was eigenlijk niet zoveel te vinden wat me inspireerde tot iets culinairs met een hoofdletter. Er lag een winterwortel, een halve gele paprika, een kleine zak boerenkool en gek genoeg een halve rookworst. Verder had ik nog wat aardappels en een restje grote reuzenbonen. Tja, daar valt niet veel lekkers mee te brouwen denk je dan....

Maar als ik het niet meer weet, maak ik soep! Bij de groente ging nog een ui, wat peperkorrels, water en enkele bouillonblokjes. De aardappel en witte bonen bonden de soep na flink gebruik van de staafmixer tot een lekker dik geheel. Daarna heb ik de rookworst in stukjes nog even mee laten warmen.
Van een paar sneden brood heb ik croutons gemaakt.

En wat gebeurt er dan aan tafel. De jongste roept enthousiast:"zoep ete!" En ook de anderen zagen het helemaal zitten. Nu krijg je met gepureerde soep het altijd wel voor elkaar dat je kinderen een hoop groente eten. Maar nu was de reactie nog enthousiaster. Ze vonden het zelfs lekkerder dan gewone boerenkool!

Het zoveelste bewijs dat je met groente altijd snel een maaltijd op tafel kunt hebben. En wat je ook in je groentela aan restjes hebt liggen, met een aardappel en wat bonen maak je zo een volledige maaltijd. Sneller dan je kunt halen bij de snackbar. Overigens was een patatje met kroket best verleidelijk na het witten. Maar gelukkig regende het zo hard dat niemand dat bij de snackbar wilde halen!

Boerenkoolsoep
(4 personen en een ukkie)
300 g boerenkool
1 gele paprika, in stukken
1 ui, in stukken
1 grote winterwortel, in stukken
1 pot witte bonen
3 aardappels, geschild en gehalveerd
10 peperkorrels
2 bouillontabletten
1 liter water
zout naar smaak
0,5 - 1 rookworst, in stukjes
Doe alles behalve de rookworst in een grote soeppan. Breng aan de kook en laat 20 minuten pruttelen. Pureer met de staafmixer de soep. Verdun eventueel met wat water. Voeg de rookworst toe en warm door.
Maak tijdens het koken van de soep de croutons door 4 sneden brood in stukjes te scheuren. Druppel er wat olijfolie door. Bak de croutons op laag vuur knapperig en bruin in een grote koekenpan of wok. Serveer de croutons apart van de soep. Lekker!

Tidak ada komentar:

Posting Komentar