Wat moet je nou met ....


Ik ben eigenlijk een beetje bang voor knolselderij. Dat komt namelijk zo. Wanneer ik knolselderij rauw eet krijg ik een heftige allergische reactie. Ik zal je de details besparen maar leuk is anders.

Maar zodra deze onooglijke groente wordt gekookt, kan ik er prima tegen. Geen centje pijn. Ik eet af en toe knolselderij in de overheerlijke erwtensoep van mijn moeder. Maar zelf op tafel zetten is een ander verhaal. Dit weekend ben ik er toch maar eens zelf mee aan de slag gegaan. Er stond in een leuk Nederlands kookblaadje een aantrekkelijke hartige taart met knolselderij. Een lekker recept met verstopte knolselderij onder kaas en eieren.

En ook heel gemakkelijk te maken. Een halve knolselderij, geschild in blokjes snijden en 2-3 minuten koken. Ik heb wat baconreepjes uitgebakken en uit de pan gehaald. Toen in dezelfde pan enkele uien zachtjes gefruit. Uiteraard een oven voorverwarmd op 200 graden en een bakblik bekleed met enkele plakjes hartige-taartdeeg. 4 eieren doorgeroerd met een 50 gram geraspte kaas en een scheut melk. Eiermengsel samen met knolselderij, uien en spekjes in de vorm. Nog 50 g geraspte kaas erover en 45 minuten in de hete oven.

Ik heb er nog een frisse salade bij gemaakt met bietjes, sugarsnaps en een lekkere vinaigrette met een 'mooie' olijfolie van een vriendin. De knolselderij gaf een heerlijke smaak aan de hartige taart. Aards en duidelijk, zonder overheersend te zijn. Erg lekker. Te lekker om te laten liggen in het groenteschap.

Het idee was dat ik vandaag zuurkool zou maken met gevulde filetlapjes. Misschien was het een optie om de halve overgebleven knol samen met aardappels tot puree te prakken. Lekker dat het werd! De puree werd heerlijk romig met wat melk en een klontje boter en smaakte heerlijk in combinatie met de zuurkool. Zo had ik mooi een restje groente verwerkt. Met als dubbel voordeel dat ik ongemerkt nog wat extra groente toevoegde aan de stamppot. Met alleen zuurkool kom je nogal lastig aan 200 gram groente per persoon. Want om nu ruim 800 gram zuurkool door de aardappelpuree te prakken is niet zo lekker.

Zuurkool met knolselderijpuree en gevulde filetlapjes

500 g zuurkool
800 geschilde kruimig aardappelen
halve knolselderij, geschild en in stukken
4 filetlapjes
4 plakken schwarzwalder schinken
2 el parmezaanse kaas
2 el olijfolie
klontje boter
1 beker melk, verwarmd
peper en zout
Kook de zuurkool zachtjes een half uur in een beetje water. Kook de aardappelen en knolselderij 20 minuten met een snuf zout. Snij de filetlapjes met een scherp mes overdwars in zodat je een soort envelop krijgt. Vul de filetlapjes met een halve el parmezaanse kaas en een plak ham. Druk goed dicht. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak de filetlapjes in de koekenpan 5 minuten aan beide zijden. Giet de aardappelen en knolselderij af en stamp tot puree met de melk en boter. Breng op smaak met een beetje versgemalen peper. Giet de zuurkool af en meng dit door de puree. Giet de 'jus' van het vlees bij de zuurkool en meng dit er door. Serveer zuurkool en filetlapjes direct.

Weer eens wat anders dan zuurkool met worst. En een stuk lichter!

Tidak ada komentar:

Posting Komentar