Lijstjes en lijnen 2


Er wordt me vaak gevraagd welke voedingsmiddelen helpen bij het afvallen. Of nog erger:"Waar val je van af?" Helaas denken nog heel veel mensen dat je alleen van vet eten aankomt. En zijn ze verbaasd als je vertelt dat je ook van gezond eten dik wordt als je niet oppast. Voor degenen die het graag nog een keer uitgelegd krijgen: van teveel eten word je dik. Maakt niet uit wat je eet!

Maar de fabels rond de speciale 'lijntoppers' maakt een mooie lijst. Waarbij de volgorde willekeurig is en afhankelijk van de huidige dieethype:

1. grapefruit Dit enigzins bittere fruit lost geen vet op en bevat bijna net zoveel calorieën als een sinaasappel en ook het sap is net zo slecht voor je tanden en taille als cola. Overigens doet ook citroensap geen barst voor je vetrollen. De fabel is dat je van een halve grapefruit 's ochtends bij je ontbijt heel lang geen honger krijgt. Tja, als je met dat idee de gevulde koek bij de koffie kunt afslaan is het mooi meegenomen.

2. rauwkost Ooit heeft een dieetgoeroe bedacht dat er negatieve calorieën zijn. Het idee was dat het verteren van rauwe kool of ijsbergsla zoveel energie kost, dat je er van afvalt. Helaas is dit een broodje aap verhaal. Het heeft er wel voor gezorgd dat nog steeds veel afvallers zweren bij rauwe groente. Rauwe groente is lekker, gezond en geeft veel volume op je bord. Zeker wanneer je niet te scheutig met de dressing bent. Maar wissel het wel af met gekookte groente. Van gekookte groente kun je meer op en van sommige voedingsstoffen krijg je uit gekookte groente meer binnen.

3. groene thee Groene thee heeft een flinke opmars gemaakt de laatste jaren. Helaas is de groene thee vaak niet van al te beste kwaliteit en wordt de 'groenige' geur gemaskeerd met citroen. Zodat het soms lijkt als of je per ongeluk een scheut dreft in je warme water hebt gekieperd. Toch drinken veel vrouwen groene thee omdat het zou helpen bij het afslanken. Het wordt al jaren geroepen maar het is nog nooit bevestigd door onderzoek. En als er al een effect is, dan is het miniem. Drink dus gewoon wat je lekker vindt, groen, zwart of wit!

4. water Ik roep het nog één keer: VAN WATER DRINKEN VAL JE NIET AF! Een glas water drinken leidt even af als je trek krijgt maar liters water drinken helpt niet bij het afvallen. Ook geeft het maar heel even een vol gevoel. Drink wel voldoende als je afvalt maar dat mag ook iets anders zijn zoals koffie, (groene) thee of kruidenthee.

5. eierkoeken Eierkoeken zijn sinds SB ongelofelijk populair geworden. Laatst sprak ik iemand die drie zak eierkoeken in zijn karretje had liggen:"Ja, ik ga er maar weer eens tegenaan." Inderdaad zit er in eierkoeken verder weinig anders dan bloem, suiker en eiwit en is het zo 'weg'. Geen voedingsstoffen maar wel calorieën. Waarom zou je dat willen eten?

6. fruit Voor bananen zijn mensen bang. Daar zou je maar dik van worden. Maar zakken mandarijntjes en kilo's appels worden gegeten op een dag omdat je daar toch niet dik van wordt. Ooit bedacht dat die vijf flinke appels je 500 kilocalorieën leveren? Dat is net de hoeveelheid van een gezonde avondmaaltijd.

7. cup a soup Soep is best een goed idee wanneer je wilt afvallen. Het vult, het is warm en je kunt er een hoop groente in kwijt als je het zelf maakt. Maar cup a soup levert je minstens 50 kcal en is niks anders dan gebonden zout met een smaakje. (Het woord verDIKkingsmiddel zou je moeten afschrikken. Al heeft dan niks met je gewicht te maken maar met het binden van de soep. Maar toch....)

Er zijn vast meer producten toe te voegen aan de lijst. Ik hoor het graag. Maar ik wil maar zeggen dat afvallen iets is wat je zelf moet doen. Met goed eten en wat meer bewegen. Helaas bestaan wondermiddeltjes niet.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar