Lijstjes en lijnen


Afgelopen week las ik een blog van iemand die een lijstje had gemaakt van de gekste dingen die mensen doen als ze op dieet zijn. Ik zie in mijn praktijk ook het merkwaardige gedrag van het lijstje. Niet alleen gaan riemen af en zakken leeg. Maar sommigen gaan het liefste in onderbroek op de weegschaal staan, nadat ze nog even naar de wc zijn geweest.

Lijners halen vergelijkbare truukjes uit als kinderen. Mijn kinderen zijn bijvoorbeeld heel goed in het herschikken van de snoep- of koekjestrommel zodat ze denken dat ik niet doorheb dat de halve trommel leeg is. Maar de sukkels zijn zo dom dat ze de snoeppapiertjes gewoon in hun broekzak laten zitten (en niet buitenshuis weggooien zoals op het lijstje staat). Zodat ik bij de volgende wasbeurt alle papiertjes terug vind in de trommel.

Op het lijstje valt vooral op dat er heel veel stiekem gegeten wordt door lijners. Tijdens een snelle boodschap, terwijl de kraan loopt zodat anderen het niet horen of stiekem op de wc. Dat is nog triester dan dat er zoveel geld uitgegeven wordt door lijners aan pillen, eiwitkorrels, repen en andere afvalonzin.

En dat terwijl we met zijn allen wel weten dat dit soort gedrag ons helemaal niet helpt. Niet alleen eten indelen in goed of slecht. Maar zelfs dagen als slecht bestempelen omdat je je niet aan je strenge afvalregime kunt houden. Eetbuien ontstaan vaak doordat je jezelf teveel ontzegd. Eten bestaat niet alleen uit dikmakende calorieën. Eten is ook goed voor je. Je zorgt goed voor jezelf door goed te eten. Volwaardige producten met veel voedingsstoffen. Als je zo gaat denken dan is een boterham met pindakaas zoveel lekkerder en kun je veel meer genieten van een avocado of banaan. Vol met gezonde vetten, goede vitaminen en mineralen. Maar ze staan ook op het volgende lijstje wat ik zo uit mijn hoofd kan maken:

'Onterecht op de zwarte lijst voor lijners'
1 banaan - veel lijners durven nooit een banaan durven eten maar eten wel stiekem chocola

2 pindakaas - vol met goede vetten en verzadigende eiwitten, dagelijks een boterham is prima

3 brood - waarom eten lijners wel cracottes die niet vullen maar niet een lekker verzadigende boterham vol met vezels en vitaminen?

4 avocado - een halve avocado is heerlijk broodbeleg en levert veel goede vetten en vitaminen.

5 halvarine - je brood besmeren levert een schamele 25 kcalorieen. Maar ook goede vetten en vitamine A en D die je op een andere manier moeilijk binnen krijgt.

6 aardappelen - aardappelen leveren meer vitamine C dan je denkt, veel vezels en minder calorieen dan pasta en rijst.

7 peulvruchten - verzadigen heerlijk omdat ze vol zitten met eiwitten en vezels. Eet ze als vervanger van rijst of pasta en je hebt geen vlees meer nodig.

8 haring, makreel en paling (al staat paling terecht wel weer op een andere zwarte lijst) - vette vis levert heel veel goede omega-3's

9 olijfolie - vet zorgt er voor dat je meer smaak uit je eten haalt. En olijfolie is dan de beste basis om je eten mee te bereiden.

10 eieren - eieren leveren veel eiwit, goede vetten en andere belangrijke voedingsstoffen. Zelfs het voedingscentrum heeft er geen moeite meer mee.

11 koffie - heel veel mensen denken dat koffie slecht is. Maar dat valt reuze mee. Je mag het gewoon optellen bij wat je dagelijks nodig hebt aan vocht.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar