
Wij zitten hier thuis een beetje in de lappenmand. Baby Ben en grote broer Simon blijven vrolijk. Maar er lopen een aantal rond in huis met keelpijn en algeheel gevoel van malaise.
Ik begrijp nooit waarom mensen aankomen als ze ziek zijn. Dat hoor ik namelijk vaak van mensen in mijn praktijk. Ik heb eigenlijk nooit zin in eten als ik ziek ben. Laat staan koken maar ik moet toch aan de bak. Want natuurlijk weet ik dat je sneller herstelt als je een beetje goed eet. Tja, maar wat zet ik dan op tafel? Mijn kinderen leren op school dat Joodse kippensoep helpt tegen verkoudheid. En dat verhaal blijkt uit onderzoek nog te kloppen ook. Maar mijn favoriete ziekenboegvoedsel is rundervink met aardappelen en spinazie ala creme. Helaas niet in huis. Wel nog een kilo dikke riblap van de slager. En dat is eigenlijk ook helemaal perfect. Want je gooit alles in de pan en dan kan je de rest van de middag lekker in joggingbroek op de bank hangen. Dat zou in ieder geval kunnen. Eens kijken of dat lukt....
Recept voor 2 dagen voor 4 personen en een dreumes:
kilo dikke riblappen, in stukjes
scheutjes olie
1 winterwortel
1 ui
1 stengel bleekselderij
2 blaadjes laurier
4 kruidnagel
4 jeneverbessen
10 peperkorrels
restje rode wijn
1 bouillonblokje
zout
Verhit de oven op 125-150 graden. Halveer de ui en haal de buitenste schillen eraf. Hak de wortel en wortel in grote stukken. Verhit de olie in een stoofpan die ook in de oven kan en bak de groente even aan. Voeg vlees toe en schep even om. Voeg wijn en zoveel vocht toe dat het vlees net niet onder staat. Voeg alle kruiden en bouillonblokje toe en breng voorzichtig aan de kook. Doe de deksel op de pan en zet in de oven. Laat 3-4 uur in de oven staan. Vis daarna wortel, ui, laurier en bleekselderij uit de pan. Bind de jus met een plak ontbijtkoek die je verkruimelt even meewarmt of bind met wat maizena.
Lekker met sperziebonen en gekookte aardappelen.
Uiteraard kun je het stoofpotje anders kruiden. Met knoflook en een takje tijm bijvoorbeeld. Of je voegt nog een scheutje balsamicoazijn toe. Bier in plaats van wijn is ook lekker. Overigens hoef je niet bang te zijn voor de alcohol. Dat is na zo lang stoven verdampt.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar