Beter dan een sapkuur!


Vanochtend kwam er een koerier van het Rode Kruis een doos afleveren. In de doos met een mooi rood en wit logo zat een bus zout, 1 kg suiker, 2 kg bloem, 3 pak spaghetti, 1 kg rode bonen, 1 liter zonnebloemolie en een pakje gist. Dit pakket is voor 5 dagen. Dat is iets meer dan je gemiddeld nodig hebt zodat je de boer op kan om voedingsmiddelen te ruilen voor bijvoorbeeld groente. Als je volgens het Rode Kruis 5 dagen wilt eten van het pakket mag je dan ook per dag 100 gram groente er bij eten, je eten kruiden met wat je in huis hebt en koffie en thee drinken.

Wil je helemaal als een vluchteling leven dan moet je het met 15 liter water per dag doen (wassen, eten en drinken), op een matje slapen en koken met de Rode-Kruis-pannenset. Helaas levert het Rode Kruis geen gaspitje. Eigenlijk moet je dus op een houtvuurtje, zonder oven of magnetron, je maaltijd bereiden. Dan wordt brood bakken weer echt ambachtelijk en koken een dagtaak.

Omdat de meeste mensen echter gewoon naar hun werk moeten en er zeker voor de feestdagen nog een heleboel gedaan moet worden is op die manier koken geen optie. Daarom hieronder een vrije vertaling van het vluchtelingendieet waarmee je thuis aan de slag kunt om in vijf dagen te leren wat het betekent om niet te kunnen kiezen uit alles wat we in de supermarkt kunnen krijgen.

Het vluchtelingendieet is beter dan een sapkuur. Het doorbreekt niet alleen alle vastgeroeste patronen maar leert je daarna weer meer te genieten van alles wat je op je bord krijgt. En voor een hoop van ons: je valt er ook nog vanaf!
Daarnaast is het nog eens erg goedkoop. Iets voor de eerste week van januari of juist voor de week van kerst?

Dag 1
ontbijt
2 droge boterhammen met een theelepel suiker
1 kop thee

lunch
bonensoep (recept voor 4 personen)
200 g gedroogde bonen
1 blikje tomatenpuree
1 ui*
1 el zonnebloemolie
zout naar smaak
evt wat kruiden zoals tijm
Laat de bonen minstens 8 uur weken in ruim water. (doe dit bijvoorbeeld de avond ervoor)
Verhit de olie en fruit de ui enkele minuten. Voeg de puree toe en bak even mee. Voeg de bonen toe en een liter water en eventueel wat gedroogde kruiden. Laat de bonen in een uurtje gaar worden. Prak een deel van de bonen met een vork of stamper. Laat nog 5 minuten doorkoken. Breng op smaak met zout en serveer met een geroosterde boterham.

diner
uienpizza
(recept voor 4 personen)
500 g meel
10 g zout
3,5 dl lauw water
7 g gedroogde gist
4 uien*
50 g rucola*
Meng meel met zout en gist. Maak een kuiltje en giet het lauwe water in de kuil. Roer van hieruit tot je met je handen het deeg tot een bal kunt mengen. Kneed 10 minuten en laat dan het deeg 1 uur in een kom rijzen met een doek erover op een warme tochtvrije plek. Kneed dan het deeg opnieuw door. Verdeel het deeg in vieren en rol er met fles of deegroller 4 lappen van. Laat nog 15 minuten rijzen. Verhit de oven op 200 graden. Besmeer de pizza met wat olijfolie en bestrooi met rozemarijn of tijm. Snijd 4 uien in hele dunne ringen. Verdeel de uienringen over de pizza en bestrooi met wat zout. Bak de pizza in ongeveer 15 minuten gaar, bruin en knapperig. Verdeel de rucola over de pizza en serveer direct.

Val je flauw van de honger tussendoor? Bak de koekjes van gisteren! Een koekje bij een kopje thee is dan genoeg. Want koekjes bakken is zoveel werk, daar word je zuinig van!

*Uien zijn goed en lang te bewaren en een ideaal ruilmiddel. Rucola is natuurlijk moeilijker te krijgen maar zomers kun je prima in de berm op jacht naar paardebloemenblad of zuringblad om wat groens binnen te krijgen.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar