
Nog even over de fruiteters, rawfoodies en stricte veganisten van gisteren. Over gezond eten wat volgens hen nog gezonder kan. Wat dan onterecht 'te gezond' genoemd wordt.
Fruitarians geloven dat planten ook gevoel hebben en eten daarom alleen maar producten die vanzelf van de boom vallen. Zoals fruit en noten. Een ei valt met een beetje moeite ook gewoon uit de kip maar daar blijven ze dan liever van af. Veganisten en rawfoodies gaan iets minder ver. Zij durven wel een krop sla te vermoorden en zetten rustig het mes in een wortel. Alleen blijven veganisten van al het dierlijke voedsel af zoals vlees, eieren, melk en kaas. Hierdoor missen ze bijvoorbeeld vitamine B12 en hebben veel veganisten een ijzer- en vitamine D tekort. Rawfoodies verhitten hun eten niet boven de veertig graden. De reden die ze geven is dat boven de 40 graden levens- en kiemkracht van het plantaardige voedsel verdwijnen. Tja... Overigens is dat een beetje naief want met bijvoorbeeld citroensap kun je eiwitten ook 'koken' bij kamertemperatuur. Misschien ken je het recept van de mexicaanse vis, Ceviche, die je in stukjes in de citroensap gaart. Ook met andere processen kun je op kamertemperatuur de structuur en voedingswaarde van voedingsmiddelen veranderen. En soms is koken juist heel gunstig. Rauwe bonen zijn bijvoorbeeld giftig.
Ach, ze moeten het zelf allemaal maar weten. Het wordt een ander verhaal als er kinderen bij betrokken zijn. Vorig jaar is een Schots meisje van twaalf met gebroken botten en ernstig verstoorde groei in het ziekenhuis opgenomen. Zij bleek de botten van een vrouw van 80 te hebben door een strict veganistisch dieet. Maar ze leeft in ieder geval nog.
Eerder stierf een meisje van elf maanden aan ondervoeding door het dieet van haar strict veganistische ouders. En in 2007 stierf een Amerikaanse baby door ondervoeding. Het veganistische echtpaar kreeg levenslang.
Maar dat hadden ze natuurlijk zonder gevangenisstraf ook al. Want het trieste is natuurlijk dat de ouders met de beste bedoelingen het dieet ook voorschreven aan hun kinderen....
Vandaag las ik dat veganistische ouders meer kans hebben op een baby met een afwijking zoals een open ruggetje door een vitamine B12 tekort. Veganisten met kinderwens wordt aangeraden om naast foliumzuur ook vitamine B12 te slikken. Nu maar hopen dat ze na de zwangerschap hun kindje heel lang borstvoeding gaan geven. Want in moedermelk (dierlijk product?) zit heel veel voedingswaarde. En dan heel extreem, minstens tot het twaalfde jaar of zo?
Tidak ada komentar:
Posting Komentar