
Afgelopen Zaterdag is de actie Lekker & Gezond van start gegaan bij Deen supermarkten. 'De Deen' is een begrip in Noord-Holland en Flevoland. Ik ben opgegroeid in Purmerend en mijn moeder ging en gaat nog steeds voor haar wekelijkse boodschappen naar Deen. Toen Deen me dan ook vorig jaar belde of ik mee wilde werken aan de actie, waren ze verrast dat ik als vrouw van de Utrechtse Heuvelrug de Deen kende.
Het leuke van de actie is dat na alle knikkers en plaatjes er nu een actie is gericht op volwassenen. We hebben een heel mooi boek gemaakt met heerlijke recepten en veel tips en informatie om lekker en gezond te eten. De recepten krijg je iedere week bij je boodschappen en aan het eind van de actie heb je een heel mooi kookboek. En ook heel handig. Een recept klik je er zo uit om in de keuken te gebruiken. En als je morst, veeg je het er zo af. Maar de recepten zijn zo lekker, misschien lik je het er wel af! Recepten dus om kaart en vingers bij af te likken:
Gemarineerde vis met Marokkaanse kruiden
4 personen
· 600 g stevige visfilet zoals kabeljauw of pangafilet
· 1 kleine ui
· sap van 1 citroen
· 2 knoflookteentjes
· 1/4 theelepel cayennepeper
· 2 theelepels gemalen komijn (djintan)
· 1/4 theelepel gemalen geelwortel (koenjit)
· 2 theelepels paprikapoeder
· 1 theelepel zout
· 3 eetlepels olijfolie
· 2 eetlepels fijngehakte koriander
· 2 venkelknollen (400 gram)
· 30 gram boter
Dep de visfilets droog met keukenpapier en leg ze, naast elkaar, in een lage ovenschaal. Snipper de gepelde ui fijn. Doe het citroensap in een kom en pers de gepelde knoflookteentjes erboven uit. Voeg de specerijen en het zout toe en roer tot het zout is opgelost. Klop de olie erdoor en roer de ui en koriander erdoor. Schenk het mengsel over de vis en laat die, afgedekt in de koelkast, minstens 30 minuten marineren. Maak de venkel schoon, houd wat van de mooie 'veertjes' achter en snijd de knollen overlangs in smalle reepjes van ca. 1/2 cm.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter in een koekenpan, roer de venkelreepjes erdoor en schenk er ca. 1 dl water bij. Breng het geheel aan de kook en laat de venkel, afgedekt, 5 minuten zachtjes koken. Verwijder het deksel en laat de venkel in nog ca. 7 minuten gaar worden en het vocht voor het grootste deel verdampen. Breng de groente op smaak met zout. Zet intussen de schaal met de vis, onafgedekt op een rooster, in het midden van de oven en laat de vis in ca. 10 minuten gaar worden. Schep de venkel op de borden en leg de vis met de saus erop. Garneer met de venkelveertjes. Lekker met rijst of couscous en een tomatensalade.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar