
Minder vitaminen en andere voedingsstoffen in Groente?
Regelmatig komt er weer een onderzoekje in de kranten wat ons verteld dat het slecht gesteld is met groente en fruit tegenwoordig. Er zou bijna geen vitamine of mineraal meer in zitten! Dit soort ongerustmakende onderzoeken worden bijna altijd tegengesproken door mensen die er echt verstand van hebben. Maar dan is het kwaad al geschiedt en blijven we toch een beetje ongerust:"Moeten we geen extra vitaminen slikken?" of "Heeft groente eten nog wel zin?"
Vitaminen in groente van oogst tot bereiding
Hoeveel vitaminen en mineralen er in groente en fruit zitten hangt van heel veel factoren af. Wanneer je groente oogst is het moment van oogsten bijvoorbeeld erg belangrijk. Ben je wat vroeg dan heb je een duidelijk andere samenstelling dan wanneer je twee dagen later oogst. Ook de grondsoort, het klimaat, het ras en andere variabelen hebben invloed op de hoeveelheid voedingsstoffen. Niks mis mee maar het maakt het vergelijken van groente erg lastig. Zeker met gegevens van jaren terug omdat er nu veel nauwkeuriger gemeten kan worden dan vroeger. Maar nog belangrijker op de samenstelling van een kilo andijvie of stronk broccoli is hoe lang het blijft liggen voor verwerking en hoe het uiteindelijk bereidt wordt. Maar dat is eigenlijk weer een heel ander verhaal.
Biologisch niet per definitie beter
Ook het verschil tussen een 'gewone' appel en een biologische appel is niet helemaal duidelijk. De biologische appel is niet gezonder maar vaak wel wat kleiner. En hierdoor zitten de vitaminen er iets geconcentreerder in maar bevat het niet meer of minder dan een 'gewone' appel. Wel is de kans groot dat de gemiddelde Nederlander gemakkelijker verleid wordt door de mooiere 'gewone' appel. En dat is ook belangrijk.
Vitaminen uit een pil werken minder goed
Want zelfs als het waar zou zijn, dat groente en fruit minder voedingsstoffen bevat, dan is het des te verontrustender dat we met zijn allen nog maar de helft aan groente en fruit eten in vergelijking met vroeger. De helft! En helaas moet dat ook geen reden zijn om naar de vitaminenpillen te grijpen. Want vitaminen en andere bioactieve stofjes in een pilletje werken veel minder goed werken of zelfs averechts. Denk bijvoorbeeld aan extra vitamine E voor rokers: ze gaan alleen maar sneller dood. Het beste kun je vitaminen, anti-oxidanten, vezels en andere bioactieve stoffen zoals lycopenen uit groente en fruit zelf halen. Ook nog eens veel lekkerder dan zo'n muffe pil.
Tips om meer groente te eten
Maar omdat niet iedereen 200 gram groente op zijn bord ziet zitten volgen hier wat tips:
- Bied twee soorten groenten aan, daarvan eet je ongemerkt meer.
- Houd in gedachten dat groente de basis is van je warme maaltijd.
- Eet wat rauwkost bij de lunch of tussendoor.
- Zorg voor veel variatie, iedere avond een ander kleurtje
- Een uitje, tomaatje of champignons bij het vlees bakken zorgt niet alleen voor een lekkere jus maar ook voor extra groente.
- tomatenpuree kun je ook rekenen als groente
- Verstop de groente in een eenpansmaaltijd! Niet alleen stamppot werkt perfect maar ook een rijst of pastagerecht. Of bijvoorbeeld het volgende recept!
Groentemie met kip en pinda’s
Ingrediƫnten:
200 g eiermie
2 el zonnebloemolie
350 g kipfilet, in stukjes
200 g peultjes
1 bakje taugeh
1 el sesamolie
1 teen knoflook, fijngehakt
1 blokje verse gember, geraspt
0,5- 1 rode peper, fijngehakt
2 el sojasaus
1 el azijn
2 el pindakaas
1 tl bruine suiker
50 g pinda’s, grof gehakt
Kook de mie volgens verpakking. Bestrooi de kip met peper en zout. Verhit 1 el olie en bak de kip bruin en gaar. Schep ze uit de pan. Voeg 1 el olie toe en bak de helft knoflook, helft gember en helft peper 1 minuut. Voeg de groentemix en peultjes toe en bak op hoog vuur omscheppend 4 minuten. Voeg taugeh toe en bak nog een minuut. Meng sojasaus met de azijn, pindakaas, bruine suiker en de rest van de knoflook, gember en peper. Meng deze saus door de gare mie. Schep de groente door de mie en verdeel dit over vier borden. Strooi de pinda’s en kip erover en serveer direct.
Voedingswaarde:
per portie 498 kcal, 21 g eiwit, 25 g vet waarvan 4 g verzadigd, 47 g koolhydraten, 6 g vezel
Benodigde tijd: 15 minuten
Prijs: Euro 3,25 pp
Opmerking: je kunt de pinda's door cashewnoten vervangen en je maakt er een heerlijke vegetarische maaltijd van door voor kip tofureepjes te nemen.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar