
Wat hebben olifantenkeutels met spinazie te maken?
Kookworkshop
Ik geef regelmatig een kookworkshop aan dietistes en voedingsconsulenten. Niet dat ik een goede kok ben. Integendeel. Ik laat ze juist zien dat je met een beetje handigheid toch verrassende dingen in elkaar kunt draaien. Bijvoorbeeld met groente!
Groente uit pot of diepvries
Voor een gezonde avondmaaltijd is een half bord groente een mooie basis. Tweehonderd gram zo ongeveer. Maar van 200 gram sperziebonen word je niet vrolijk en daarom is het fijn dat een champignonnetje, uitje of tomaatje bij je vlees ook meetelt. Of een tweede groente om je bord wat op te vrolijken! En dat hoeft echt niet vers. Uit de diepvries of uit pot is net zo gezond en lekker snel klaar. En je hebt op een gemakkelijke manier altijd een voorraadje 'gezond' in huis.
Verrassend groentebrood
Maar met groente uit diepvries of pot kun je veel meer doen. Een verrassend recept is het volgende broodrecept:
Kiep een kleine pot worteltjes, doperwtjes of spinazie in een broodbakmachine. Voeg 3 a 3,5 maatbekertje broodmix erbij (450-500 g) en laat de machine een deeg maken. Voor het doperwtenbrood moet je waarschijnlijk nog een scheutje water toevoegen. Je kunt het brood laten afbakken in de machine maar er ook zelf een broodje van kneden. Laat het afgedekt nog een half uurtje rijzen en schuif het dan een hete oven in (200 graden) en bak het in een half uur bruin en gaar. (voor mooi kun je het brood met bloem bestrooien en overdwars inkepingen maken voordat je het laat rijzen. Plakt de theedoek ook niet vast aan het deeg)
Door het donkergroene spinaziedeeg kun je eventueel nog een onsje feta kneden voor je het laat rijzen. Lekker met een griekse salade (sla, olijven, tomaten, paprika, ui, wat verkruimelde feta en wat olijfolie en azijn)
Van broodjes naar olifanten
Op een workshop laat ik het maken van het deeg altijd even zien. Maar na anderhalf uur is het deeg klaar maar de tijd te kort om het af te bakken. Dan geef ik het deeg mee aan iemand die het thuis wel wil afbakken. Vorig jaar kreeg ik een keer een mail terug dat de plastic zak op de hoedenplank in de auto zo ongeveer ontploft was door het rijzende deeg. Dit jaar kreeg ik de volgende dag een mooie foto terug van Paul van Kuik. Hij kneedde er thuis geen brood maar broodjes van. Prima gelukt. Alleen zijn zoon van 24 bekeek ze de volgende ochtend nog eens. Envoordat hij er een in
zijn mond stak en zei hij: "het is net olifanten......".
Tidak ada komentar:
Posting Komentar