Wat eten we vandaag? nr. 9 Tonijnsalade met kidneybonen


In mijn columns en blogs mopper ik nog wel eens op mijn man. Hij houdt namelijk niet van vis, kaas en te pittig eten. Terwijl ik er gek op ben. Gelukkig zijn mijn 'eetgenen' dominant geweest en maken onze zoons al zijn tekortkomingen meer dan goed. Simon lust alle kaas, van zacht en stinkend tot groen en smeuig, terwijl zijn broer Dirk heel kieskeurig om oude kaas met zwarte korst vraagt. En Ben eet gewoon echt alles. Over wat hitte in hun eten zijn de meningen overigens ietwat verdeeld. Simon en Ben moeten er niks van hebben terwijl Dirk zelfs een spreekbeurt over hete pepers heeft gehouden. Maar waar ik zelf erg blij mee ben: ik doe ze geen groter plezier dan vis op tafel zetten.

Sinds onze vakantie in Italie zijn ze ook weg van de vispate uit een roze tube van een Italiaans merk. Ze besmeren liefst al hun brood ermee. Van hetzelfde merk zag Simon in de supermarkt een grappig blikje met tonijnsalade. "Of we dat ook mochten proberen?"
Tijdens de lunch ging het blikje open. Dirk en Simon waren behoorlijk teleurgesteld. Ze zagen bonen en mais en zoals de meeste kinderen moeten ze van groente, laat staan salade, niet zoveel hebben. Maar nadat ik de boel door elkaar geroerd had wilden ze voorzichtig wel een hapje proeven. Drie seconden later was het blikje helemaal leeg. De 1-persoons portie was dan ook wat krap voor drie lekkerbekken. En omdat regelmatig drie blikjes niet alleen overdreven, begrotelijk en slecht voor de afvalberg is volgt hier het recept. Want het was niet alleen heel snel op maar het is ook in een vloek en een zucht zelf te maken:

Tonijnsalade met kidneybonen
4-6 personen (lunchgerecht)

2 blikjes tonijn op olie
1 blikje mais
1 blik kidneybonen
1 bosuitje, gesnipperd
citroensap
peper en zout

laat de blikjes uitlekken. Meng bonen met mais, tonijn in stukjes en bosui. Breng op smaak met citroensap en peper en zout. Maak het eventueel wat pittiger met wat rode peper of een verkruimeld chilipepertje. Uiteraard kun je het nog leuker maken met wat rode paprika, augurkjes, ui, sla etc!

Maak niet de vergissing om blikjes tonijn op water te nemen. Daar wordt het een hele droge hap van. Zelfs als je er nog olijfolie aan toevoegt.

Van dit gerecht kun je natuurlijk ook een heerlijke avondmaaltijd maken. Je maakt er een complete maaltijd van voor 4 personen met wat extra tomaat, sla en uiringen. Vul hier 8 tortilla's mee. Misschien wat rode mexicaanse saus erbij. Wat geraspte kaas en zure room of yoghurt erover maakt het niet gezonder maar is natuurlijk wel lekker!

Tidak ada komentar:

Posting Komentar