
De afgelopen weken heb ik regelmatig een kwisje gedaan in een supermarkt van Deen. Dit in het kader van de campagne Lekker & Gezond. Het kwisje bestaat uit het aanwijzen van een top drie uit een tiental producten zoals volkorenbrood, ketjap, soep, broccoli en bonen. Ik wil of een top drie zien met het meeste zout of het meeste vezels. Ik steek er ongelofelijk veel van op.
Afgelopen vrijdag bijvoorbeeld kwam een meneer met zijn vrouw en een paar jonge meisjes meedoen. De man had een trainingspak aan, enkele tattoo's en naast erg kort haar ook iets teveel buik. Kortom, ik verwachtte dat de man de helft van de produkten nog nooit geproefd zou hebben. Een totaal verkeerde inschatting want tot mijn verrassing stelde deze vader van twee jonge kinderen een perfecte top drie samen. En die mensen kan ik na enkele weken met vijf vingers tellen. Zijn dochtertjes waren de reden dat hij enkele jaren geleden zich wat meer in eten had verdiept, 'Want kinderen moeten wel gezond kunnen eten'. Ook vertelde hij dat zijn neefjes bij hem thuis groente hadden leren eten.
Maar wat me ook opvalt is dat bijna niemand etiketten leest en dat de meeste mensen niet weten dat keukenzout als natrium op de verpakking staat. En veel mensen weten wel dat er in roggebrood en peulvruchten veel vezels zitten maar houden er niet van.
Wat jammer toch dat peulvruchten niet wat meer geliefd zijn. En dat als mensen bonen eten ze niet verder komen dan chili con carne of bruine bonen met spek. Daarom vandaag een salade met veldertjes. Veldertjes zijn jonge kapucijners en zijn heerlijk in een salade. En het leuke van deze salade is niet alleen dat hij veel vezels bevat maar ook erg snel klaar is.
Maaltijdsalade met veldertjes
4 personen
2 potten veldertjes, uitgelekt
1 grote rode ui, in dunne ringen
6 augurkjes in stukjes
6 stengels bleekselderij, in stukjes
100 g droge worst in piepkleine blokjes (zoals Groningse droge worst)
2 handjes rucola
3 eetlepels rode wijnazijn
eventueel peper en zout
Doe alles door elkaar en laat enkele minuten intrekken! Lekker met een dikke snee knapperig volkorenbrood....
Overigens kun je de veldertjes en droge worst vervangen door bijvoorbeelde kidneybonen en chorizo. Of door bruine bonen en geitenkaas!
Tidak ada komentar:
Posting Komentar