Slanke tips voor barbecuen zonder schuldgevoel!


Barbecuen zonder schuldgevoel

Barbecuen is leuk maar lastig wanneer je wilt afvallen. Want met een beetje pech kun je de hele avond door blijven eten van vlees, sausjes, brood en salade. En dan is het moeilijk om de verleidingen te weerstaan. Bedenk van tevoren hoe je het gaat doen. Dat scheelt al veel verleidingsstress. Maar ook de volgende tips helpen je om slank te barbecueen en toch te genieten.

Tips:
• Al is de koele rosé nog zo lekker, houd het bij maximaal 1 glas. Alcohol zorgt ervoor dat je gemakkelijker wordt en dat betekent niet alleen dat je meer gaat drinken dan je wil maar meer eten dan gepland!
• Neem alleen mager vlees zoals kipfilet, biefstuk, varkenshaas, tartaargehaktballetjes en/of vis. Laat vet vlees zoals worstjes, hamburgers, speklappen en karbonades liggen. Ook als je de vetrandjes eraf snijdt.
• Laat het brood liggen. Hier eet je gemakkelijk van door, zeker als je op je stokje of fileetje moet wachten. Voordat je het weet heb je een berg calorieën binnen.
• Neem alleen rode sauzen zoals barbecuesaus of tomatenketchup. De witte sauzen zijn bijna altijd vet en calorierijk.
• Normaal heb je genoeg aan 125 g rauw vlees. Met een barbecue mag het iets meer zijn maar houdt het bij maximaal 200 g.
• Maak spiezen met stukjes vlees die je afwisselt met paprika, ui, courgette en champignons. Zo lijkt het veel meer.
• Snijd een kipfilet in 3 – 4 dunne repen. Marineer het kippevlees met een beetje olie, citroenrasp en italiaanse kruiden en leg ze zo op de barbecue of prik ze overlangs aan een stokje. Ook de Marokkaanse kipspiesjes uit het boek De Afvallers XXL zijn lekker op de barbecue.
• Marineer 500 g biefstukblokjes met een marinade van 2 tl vleeskruiden, 1 tl worcestershiresaus, 3 tl bruine basterdsuiker en 4 el tomatenketchup. Prik op spiezen met paprika in alle kleuren en rooster ze op hoog vuur 2 minuten aan iedere zijde.
• Groente is niet alleen gezond maar het vult ook lekker! Rooster bijvoorbeeld eens een maiskolf, plakken courgette of aubergine op de barbecue. Lekker met een beetje peper, zout en balsamicoazijn. Ook groene aspgerges (in het seizoen) zijn heerlijk op deze manier.
• Marineer 500 g varkensfilet of –haas in blokjes met 0,5 el milde currypasta (patak) en 1 el yoghurt. Maak een verse ananas schoon en snij in blokjes. Prik op een spies om en om de ananas en blokjes vlees. 2-3 minuten aan iedere kant! Ook lekker met paprika erbij.
• Voor een lekkere rode dipsaus: laat een pot geroosterde paprika uitlekken. Doe er 4 gedroogde tomaatjes bij (uit olie goed afdeppen). Pureer dit tot dip met een staafmixer. Heerlijk!
• Een gezonde witte dip maak je van veel tuinkruiden zoals basilicum, peterselie en bieslook. Hak dit fijn en meng het door een bakje griekse yoghurt (0% vet) en breng het op smaak met peper, zout en een druppeltje zoetstof. Een fijngehakt teentje knoflook maakt het nog lekkerder!



Barbecuen bij anderen
Dit is prima te doen wanneer je bij je thuis barbecued. Maar wat als de buren je uitnodigen waarvan je weet dat ze een voorkeur hebben voor vet en veel?
• Bied aan dat je salade maakt en zorg voor groente die je kan grillen zoals courgette, paprika, maïskolven, uien. Neem alles in repen of stukjes mee want anders blijft het liggen.
• Houd het bij groente en vlees waarbij je probeert mager vlees te nemen. Houd het bij maximaal 4 kleine porties vlees.
• Eten is gezellig maar realiseer je dat vooral het samen eten gezellig is en dat alles op je bord een leuke bijkomstigheid is.
• Spreek vooral van tevoren goed met jezelf af wat je gaat eten en hoeveel. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om nee te zeggen.
• De gemakkelijkste manier om af te slaan is door te vertellen waar je mee bezig bent. Als mensen je toch proberen over te halen is dat niet omdat je ongezellig bent maar omdat mensen dat uit gewoonte of uit beleefdheid doen. (en veel vrouwen zijn stiekem jaloers omdat jij wel nee kunt zeggen...).

Geniet van je barbecue!

Yneke Vocking

Tidak ada komentar:

Posting Komentar