
Zin in winterpot
De overgang van barbecueweer naar dagen vol grijze wolken en een constante stroom dikke regendruppen is er groot. Mijn tuin is er echter flink van opgeknapt. De net gezaaide spinazie en rucola schiet uit de grond en ook de kropjes sla hebben er weer zin in.
Maar ik heb mijn uggs weer tevoorschijn gehaald en ik kreeg weer zin in winterpot. Rode kool met gehaktballen en een kruimig aardappeltje bijvoorbeeld. Of een lekker rundervinkje met andijviestamp. En ik kreeg ongelofelijke trek in erwtensoep. Dat werd me eigenlijk iets te gortig. Maar toen ik deze belachelijke gedachte met mijn huisgenoten besprak, bleek iedereen wel een stevig bord soep te lusten. Dus vandaar, omdat het komende week af en toe regent na de zonneschijn, lekkere boerengroentesoep. Overigens een stuk slanker dan snert!
Gebonden boerengroentesoep met balletjes
voor 4 personen
350 g mager rundergehakt
1 zakje gehaktkruiden
1 aardappel, in stukken
1 prei, in stukken
200 g doperwten
300 g boerensoepgroenten
2 el olijfolie
bouillontabletten
4 bruine bolletjes
Meng de gehakt met de gehaktkruiden. Draai er soepballetjes van en zet koel weg tot gebruik. Kook de aardappel, prei en doperwten gaar in 10 minuten in een halve liter water. Pureer tot een gladde massa. Bak in een grote pan in de olie de boerensoepgroente 2 minuten even aan. Voeg een halve liter water toe, de soepballetjes en de bouillontabletten. Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen. Voeg de aardappelgroentepuree toe en zoveel water tot een gladde dikke soep ontstaat. Breng op smaak met peper en zout en serveer de soep met de bruine bollen.
Voedingswaarde:
per portie 432 kcal, 25 g eiwit, 22 g vet waarvan 9 g verzadigd, 33 g koolhydraten, 7 g vezel
Benodigde tijd: 35 minuten
Opmerking: de gehakt wordt wat pittiger dan normaal gekruid zodat de balletjes ook in de soep pittig blijven.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar