Waarom slappe koekjes beter zijn


Ik heb vandaag koekjes gebakken. Van boter, bloem en suiker. Heerlijk knapperige koekjes waar je maar met moeite af kunt blijven.

Misschien vraag je je nu af of dat allemaal zo wel kan in Huize Vocking. Mevrouw de Voedingskundige moet toch zelf een beetje het goede voorbeeld geven? Hadden de koekjes dan niet op zijn minst van volkorenmeel moeten worden gebakken en de boter worden vervangen door olijfolie? En dan hebben we het nog niet gehad over de suiker...

Tja, dat zou toch half zo lekker niet zijn. En het grote voordeel van zelf bakken is dat je er veel zuiniger mee bent dan wanneer je een pak speculaasjes opentrekt. Ik haal het in ieder geval niet in mijn hoofd om na drie kwartier wachten op het resultaat alles in één keer naar binnen te werken.

Een nadeel van zelfgebakken koekjes is alleen dat je ze niet te lang kunt bewaren. Nog een dagje in een gesloten trommel en dan is het lekkere er wel af. Je kunt ze nog even oppiepen in de magnetron om ze weer knapperig te krijgen. Maar zelfgebakken koekjes worden slap. De roomboterkoekjes van onze bakker hebben hetzelfde euvel. Dat pleit voor hem want dat betekent dat hij echt roomboter heeft gebruikt.

Want roomboter is misschien niet het beste vet, het is wel veel beter dan het vet wat de koekjesfabrieken gebruiken. Heb je je nooit afgevraagd hoe het kan dat spritsen en bokkenpoten maanden, zo niet jaren knapperig blijven? De banketbakkersindustrie gebruikt speciaal bewerkt vet wat het lang houdbaar maakt. Dit transvet is nog slechter dan verzadigd vet.

Transvet verlaagt het goede cholesterol en verhoogt het slechte cholesterol en dat maakt het dubbel zo slecht als verzadigd vet. Transvet zat tot de jaren negentig ook in halvarine en margarine. In Europa is dit nu vrijwel tot nul teruggebracht. Ook snackbars en restaurants zijn de laatste tijd goed bezig. Frituurvet met veel transvet wordt steeds minder gebruikt en vervangen door vloeibaar vet zonder transvet.

Maar in de koekjesbranche is het terugdringen van transvet nog steeds erg lastig. We willen namelijk knapperige koekjes. En dat lukt op het moment alleen met kakelverse roomboterkoekjes of met koekjes waarin transvet zit.
Koekjes zijn lekker maar niet gezond. Maar zelf bakken maakt ze wel gezonder!

Het recept voor de lekkere zandkoekjes heb ik van www.puurgezond.nu

Tidak ada komentar:

Posting Komentar