Hoe krijg je kinderen aan de groente: met zoete ui en honingmosterdspiezen


De moestuinevaluatie
Zo aan het eind van de zomer moet ik vaststellen dat de moestuin me helemaal niet tegenvalt. Die ene courgetteplant die bleef leven, gaf hele mooie courgettes. En ook de bietjes gingen er bij de meesten in als koek. Ik kan me al niet meer voorstellen dat ik het ooit zonder wilde rucola in de tuin moest doen. En de kruiden zijn inmiddels de vaste basis van lunch en avondeten. Helaas moet ik ook wat tegenvallers noemen. De prei blijft dun en de koriander en peterselie zijn niet opgekomen. Maar dat ligt misschien meer aan de poezen die zich het liefst op de zwarte aarde koesteren in de zon. De paar sprietjes koriander en peterselie die wel het licht zagen werden binnen een dag opgeslokt door slakken.

Het andijviedilemma
De andijvie doet het ook goed. De planten staan er frisgroen en sterk bij. Geen slak die het in zijn hoofd haalt om daar 's nachts zijn buik mee rond te eten. En dat is waarschijnlijk om dezelfde reden dat die drie jongens van mij er van gruwen. Andijvie smaakt bitter door de bitterstoffen in het melksap. Zodra je een blad kneust, pompt de andijvieplant het melksap naar de beschadigde plek. Niet fijn voor insecten en slakken maar ook niet fijn voor degenen die andijvie moeten 'leren' eten.
Maar die zelfde bitterstoffen maken samen met de vele Beta-carotenen andijvie wel een gezonde hap. De hoeveelheid nuttige stoffen komt zelfs in de buurt van gezondheidstopper broccoli.

Andijvie met zoete ui
Ik kan de planten natuurlijk laten staan en ze als groene eenjarige simpelweg 'teruggeven' aan de natuur. Of op de composthoop gooien die ik misschien maar eens moet maken. Deze niet zo duurzame gedachte vinden mijn kinderen vast geweldig en het scheelt een hoop trammelant aan tafel. Toch moet er ook een gerecht mogelijk zijn wat ze wel lekker vinden. Er een lekkere prak van maken met veel zoete uien bijvoorbeeld. Het nadeel van de traditionele andijviesstamp is alleen dat er relatief weinig andijvie in gaat. Daarom een recept met veel ui, best wel veel andijvie en lekkere spiesjes die de boel een beetje afleiden van dat groene gezonde goedje...

Honingmosterdspiejes met andijvie-ui-stamppot

(4 personen)
400 g varkenshaas, in blokken van 2x2 cm
(neem voor 4 volwassenen 500 g varkenshaas)
1 el honing
2 tl mosterd
4 el olijfolie
750 g kruimige aardappelen, geschild
500 g andijvie, fijngesneden
2 grote uien, gesnipperd
zout en versgemalen peper
1,5 dl warme melk

Meng de honing met de mosterd, 1 el olijfolie en peper. Wrijf de varkenshaas in met de honingmosterd en zet koel weg tot gebruik. Kook de aardappelen gaar. Verhit 3 el olijfolie in een grote pan of wok. Bak de ui op laag vuur zacht en heel lichtbruin. Verhit een grillpan. Verdeel de blokjes varkenshaas over 8 -12 satéstokjes. Grill de varkenshaas op de hete grillpan 2 minuten aan iedere zijde. Houdt de spiezen warm in alufolie. Voeg de helft van de andijvie toe en roerbak tot de andijvie geslonken is. Stamp van de aardappelen een droge puree met de melk. Voeg de puree aan de andijvie toe en stamp dit met de rest van de andijvie tot een smeuige stamppot. Warm even door en voeg eventueel nog wat melk toe. Serveer met de honingmosterdspiezen.

Voedingswaarde:
per portie 458 kcal, 38 g eiwit, 13 g vet waarvan 3 g verzadigd, 43 g koolhydraten, 10 g vezel

Benodigde tijd: 30 minuten

Opmerking: Vind je varkenshaas een beetje overdreven voor een doordeweekse dag? Neem dan hamlappen en grill of rooster ze gaar. In de oven gaat dat ook prima.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar