Wat eten we vandaag? Paddestoelenbloemkooltaart



Lekker biefstukje
Een biefstukje komt van een koe. Dat weten we allemaal wel. Maar om dat lekkere biefstukje op je bord te krijgen is er meer nodig dan een koe. Grond, water, krachtvoer en bijvoorbeeld transport. Dat maakt dat de milieubelasting van dat biefstukje hoog is. Hoger dan een varkenslapje. En dat varkenslapje is weer slechter voor het milieu dan een kipfileetje.

Koeiescheet
En zelfs als je een koe in je achtertuin hebt staan die alleen maar gras eet gebeurt er nog iets anders dat slecht is voor het milieu. Een koe produceert mest en flinke methaanscheten. Deze koeiescheten produceren één derde van het methaangas ter wereld. CO2 warmt de aarde op maar methaan lijkt dat twintig keer zo snel te doen. Niet zo best dus.

Biologisch vlees is beter

Maar het is wel lekker. En vlees levert prima bouwstoffen en veel ijzer. Af en toe een stukje vlees is prima maar wat minder mag best. En dan kun je het beste voor biologisch vlees kiezen omdat de milieubelasting lager is dan gangbaar vlees.
Maar voor alle vegetariers die om welke reden dan ook geen vlees willen eten zijn er geen gezondheidsnadelen wanneer ze geen vlees eten. Het ijzer (Fe2+ of heem-ijzer) in vlees wordt gemakkelijk opgenomen. IJzer uit plantaardige producten moet (non-heemijzer Fe3+) eerst worden omgezet (in Fe2+) voor opname. Dat is een extra stap maar dat gaat prima in combinatie met vitamine C. Uit bijvoorbeeld sinaasappels en paprika.

De bite van zwammen
Van paddestoelen wordt wel eens gedacht dat het een prima vleesvervanger is. Het zijn inderdaad prima smaakmakers en de 'bite' van een gebakken oesterzwam lijkt ook wel een beetje op vlees. Maar er zit niet meer eiwit in dan in broccoli en ook nauwelijks ijzer. Dus als je paddestoelen op het menu zet moet er nog wat bij. Ei bijvoorbeeld. Milieuvriendelijk, vegetarisch en prima keuze door goede eiwitten en gezonde vetten!

Paddestoelenbloemkooltaart

(4 Personen)
1 bloemkool in roosjes
2 el olijfolie
1 schaaltje gemengde paddestoelen, schoongemaakt en in stukjes
2 sjalotjes, gesnipperd
4 plakjes bladerdeeg
2 takjes rozemarijn
6 eieren

Verwarm een oven op 175°C. Kook de bloemkoolroosjes in 6-8 minuten beetgaar. Verdeel de plakjes bladerdeeg op een bakvorm van 25 cm doorsnede. Rits van 1 takje de rozemarijn naaldjes en hak ze fijn. Verhit de olie en bak het sjalotje met de champignons en gehakte rozemarijn 5 minuten. Kluts de eieren met een scheutje water en peper en zout. Verdeel de bloemkool en de paddestoelen over het bakblik. Giet de eieren erover en leg het takje rozemarijn erop. Schuif het bakblik 40-45 minuten in de oven tot hij bruin en gaar is.

Voedingswaarde:
per portie 440 kcal, 18 g eiwit, 31 g vet waarvan 11 g verzadigd, 23 g koolhydraten, 6 g vezel

Benodigde tijd: 55 minuten

De foto is van Petra Steenkamer

Tidak ada komentar:

Posting Komentar