Wat at ik gisteren na een dagje auto? Maaltijd uit blik!


Gisteren zijn we terug gekomen van een weekje Frankrijk. Veel mooie routes gefietst op mijn mountainbike maar ook erg veel gegeten. Stokbrood met zoute boter en bosbessenjam, knapperige croissantjes, zoete flan, royaal camembert en ook de wijn ging er wel in. Bij thuiskomst rolde ik dan ook een beetje gaar uit de auto. Want de zak chocolade-eclairs op de terugweg deden mijn laatste gevoel van fitheid niet echt goed.

En wat doe je dan op zo'n moment? Nadat het eerste wasje in de wasmachine is gepropt en voordat het grote opruimen begint? Soep maken natuurlijk! Een soepje is licht en gaat er altijd wel in. En omdat ik de grote stapel ongelezen tijdschriften in de auto kon wegwerken, wist ik na een korte rondvraag wat mijn mannen uit de nieuwste Delicious wilden eten. De geroosterde tomatensoep met cashew-kokossalsa! Een recept van Bill Granger wat inderdaad erg lekker klinkt.

Helaas had Bill wat meer tijd dan ik. Als we tenminste een beetje snel wilden eten. Want om nog twee uur voor de oven te gaan zitten wachten tot de tomaten en paprika lang genoeg geroosterd waren voor de soep, was me een beetje te gortig. Dat werd dus een beetje improviseren en het recept aanpassen.

Ik hoop dat Bill het niet hoort maar in plaats van verse tomaten heb ik voor gepelde tomaten uit blik gekozen. In veel recepten staat dan dat je goede tomaten uit blik moet nemen. Maar welk merk is dat? In Nederland kun je alleen Heinz of huismerk kopen en dat lijkt me niet meer dan redelijke middelmaat. Van beide soorten heb ik twee blikken gekocht en bij openklikken geen verschil ontdekt.

Ook de koriander in de originele cashew-kokossalsa heb ik vervangen door een bosje platte peterselie. Want koriander vinden mijn mannen niet zo lekker. En verder heb ik de hoeveelheid olie nog wat aangepast. Na al dat (verzadigde) vet in de vakantie zou een flinke hoeveelheid olijfolie misschien heilzaam zijn. Maar de soep wilde ik toch een beetje licht houden.

Het leuke van het recept is dat de tomatensoep een oosters tintje heeft. En dat is na alle tijm en herbes de provence ook best wel lekker. Want we hebben het er wel altijd over dat de Nederlandse supermarkten schril afsteken bij het aanbod in de Franse Carrefour of Leclerc. Maar in Frankrijk zijn ze in het aanbod, afgezien van wat blikken couscous, wel erg Frans. Bij ons kun je verse gember, citroengras en een ruim aanbod van Thaise, Japanse en Chinese kruiden vinden. In Frankrijk heb ik me zelfs rot gezocht naar kaneelstokjes. Kortom, ik ben weer lekker thuis!

Tomatensoep met cashew-kokossalsa
(vrij naar Bill Granger)
4-5 soepeters met milde maar hartige trek

4 blikken gepelde tomaten
1 wortel, in stukken
1 paprika, in stukken
1 teen knoflook
2 eetlepels olijfolie
2 tl gemalen komijn
2 tl gemalen koriander
2-3 kippebouillontabletten
50 g cashewnoten
20 g gemalen kokos
bosje platte peterselie (of koriander als je dat lekker vindt)

Verhit de olie in een soeppan en bak de wortel en paprika enkele minuten met gemalen komijn en koriander. Voeg de tomaten en 2 bouillonblokjes toe en laat tien minuten sudderen. Maak intussen de salsa: doe cashews, kokos, peterselie en een scheutje water in een kom. Zet de staafmixer erop tot het een grove pasta is. (Ik heb er nog wat fijngehakte cashews extra doorheen gedaan) Pureer de soep met de staafmixer tot een gladde soep. Breng de soep eventueel op smaak met nog een extra bouillonblokje.
Schep de soep in de borden en schep wat salsa midden in de soep.
Wij vonden het erg lekker, zeker met het laatste Franse stokbrood!

Tidak ada komentar:

Posting Komentar