
De vleeswijzer al gezien? De vleeswijzer is een mooi initiatief om je een bewuste keuze te laten maken wanneer je op duurzaamheid en dierenwelzijn wilt letten. Voor de grap moet je eens kijken. Want wat staat er bovenaan? Quorn! En quorn is geen vlees maar een vleesvervanger. Op zich niet een gek idee om naast vlees de vegetarische varianten te noemen. Ze scoren logischerwijs veel beter.
Maar waar zijn de peulvruchten? Peulvruchten scoren natuurlijk perfect op de schaal van dierenwelzijn maar zijn vooral de meest duurzame eiwitleverancier. Zeker wanneer er gekozen wordt voor de Zeeuwse bruine boon, de Noord-Hollandse grauwe erwt of de kapucijner uit de Flevopolder.
Met bonen en linzen kun je daarnaast veel lekkerder en gevarieerder koken dan met quorn of vegaburgers. In combinatie met een klein beetje vlees is het overigens een ideale manier voor vleesliefhebbers om vlees te minderen.
Verder is het leuk meegenomen dat peulvruchten veel vezels bevatten en goed verzadigen. Daardoor staan ze ook op 'de schaal van gezondheid en preventie tegen overgewicht' op nummer één. Peulvruchten zijn onverwachte toppers die vaker een plek op het bord verdienen!
En om maar eens te laten zien dat vlees en bonen goed samen gaan, geef ik hier een recept wat bij ons een topper is. Met kip dat weliswaar slechter scoort dan quorn. Maar weer veel beter dan biefstuk!
Zoete bonen met kip
4-5 personen
1 ui in stukjes
1 stukje verse gember, fijngehakt
800 g winterpeen in blokjes
1 grote pot witte bonen
1 kippebouillonblokje
300 g kipfilet
50 g rauwe ham
2 bananen
4 el olijfolie
25 g parmezaanse kaas
Verhit de oven voor op 200 graden. Fruit de ui en gember in 2 el olijfolie in een grote pan. Voeg na 5 minuten de wortel toe en laat 5 minuten bakken. Voeg de pot bonen en het bouillonblokje toe en laat lekker pruttelen. Wanneer het te droog is kun je een scheut water (of witte wijn) toevoegen. Laat met de deksel erop 10 minuten zachtjes pruttelen en roer af en toe door. Breng het bonenmengsel eventueel op smaak met een beetje ketjap.
Verdeel de kipfilet in repen. (3-4 repen per kipfilet) Scheur de rauwe ham per plak ook in 2 lange repen. Wikkel per reep kipfilet een reep rauwe ham er omheen. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de kiprepen aan om en om bruin.
Doe het bonenmengsel over in een ovenschotel en leg de kiprepen erop. Bedek tussen de kiprepen de bonenschotel met stukjes banaan. Strooi een klein beetje parmezaanse kaas er over en zet de ovenschotel 15 minuten in de hete oven.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar