Wat eten we vandaag niet?


Wat moet je eten als je geen keuken hebt? Dat is vandaag de grote vraag. Huize Vocking zit midden in een grote verbouwing en gelukkig is alles redelijk onder controle. We hebben warm water, een droog bed en een plek om te computeren. Maar geen keuken. Dus geen stoofpotjes, driegangenmaaltijd uit zeven pannen, appeltaart of brownies....

Eigenlijk zou ik vandaag nog gebruik kunnen maken van de oude keuken. Maar de slopers waren zo enthousiast dat het hele keukenblok inmiddels in de container ligt. Tja, een voedingskundige zonder keuken is net zoiets als een meubelmaker zonder schroefmachine of een taxichauffeur zonder auto. Ik voel me een beetje onthand. Op internet heb ik al gekeken naar elektrische kookplaten maar er is nog niet gereageerd. Daarmee zou ik het de komende maanden wel redden.

Het komt vast goed en we zullen heus niet bezwijken aan een vitaminetekort. En zeker niet verhongeren....
Voor vanavond zijn er genoeg ideeen voor een alternatieve maaltijd. Friet vindt iemand een prima idee. 'Soep', roept een ander maar ook dat moet je opwarmen. Gelukkig komt er iemand op het idee dat we nog een gasstelletje hebben. Ergens....
Maar als dat eenpittertje er zometeen staat is het volgende recept zo gemaakt!

zalmburgers met bieslookmayonaise en augurkensla
(4 personen)
400 g zalm uit blik
1 ei
1 el bloem
1 sjalotje, zeer fijn gesnipperd
4 el verse bieslook, geknipt
2 el halvanaise
2 el yoghurt
1 drupje natrena of 0,5 tl suiker
8 zoetzure augurken
1 zak sla
0,5 komkommer
4 el olijfolie
4 bruine bollen
zout en versgemalen peper

Prak de zalm fijn en meng met de bloem, sjalotje en ei. Breng op smaak met peper en zout en vorm er 8 burgers van. Zet 15 minuten koel weg. Roer de bieslook door de halvanaise en yoghurt en breng op smaak met peper, zout en natrena of zoetstof. Was en droog de sla en scheur in stukken. Snij 8 augurken overlangs in lange reepjes. Snij de komkommer in vergelijkbare reepjes. Maak een dressing van 2 el olie, 3 el augurkennat en peper en zout. Meng de sla met augurken, komkommer en dressing. Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten 3-4 minuten gaar en bruin. Rooster de broodjes bruin in een broodrooster. Leg op elke helft van het broodje wat sla, een zalmburger en eindig met een lik bieslookmayonaise. Serveer de broodjes met de sla.

Voedingswaarde per portie:
434 kcal
31 g eiwit
23 g vet waarvan 4 g verzadigd
26 g koolhydraten
4 g vezel

Opmerking: maak de sla eventueel af met wat koude groente zoals erwtjes, mais, peultjes of sperziebonen uit een potje.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar