Van vruchtenstol tot appeltaart, aandacht kan je proeven!


Ooit heb ik zelf heel veel tijd gestopt in de ultieme vruchtenstol. Dat vergt een ongelofelijke voorbereiding omdat zelfgemaakte amandelspijs zes weken moet liggen 'rotten' voordat het in een broodje gevouwen wordt. Amandelen malen, suiker en eidooier erbij, wegleggen en een flinke tijd wachten valt al niet mee. Maar voor een goed vruchtenbrood moet je dan ook sukade hakken en rozijnen laten wellen. En natuurlijk deeg kneden, laten rusten en opnieuw kneden. Kortom, voordat het vruchtenbrood de oven in ging was ik flink bezig geweest. Gelukkig was ik zo helder om twée vruchtenstollen te maken. Voor de arbeidstijd maakte dat natuurlijk niet uit.

Eén vruchtenbrood was voor mijn ouders en het andere vruchtenbrood ging mee naar mijn toenmalige aanstaande schoonouders. Met veel trots pakte ik daar het product van mijn noeste arbeid uit. Voor ik mijn jas goed en wel had opgehangen was de stol al half opgegeten. Grote hompen werden met enthousiasme naar binnen gewerkt door de broers van mijn vriend."Lekker wel, je had er meteen twee moeten kopen!"

Ik was zwaar teleurgesteld. Na al die aandacht en dat werk zag ik toch liever dat ze wat zorgvuldiger met mijn 'kindje' omsprongen. Ik wilde dat ze bewust ieder hapje naar binnen werkten en me lieten merken dat elk stukje weer genieten was. Ze genoten maar niet zoals ik wilde. Ik had toch niet een ordinaire supermarktstol meegenomen! En helaas was er op die manier niet meer genoeg voor iedereen.

Sindsdien verkoop ik iedere appeltaart of stoofschotel die een beetje tijd en moeite kost, veel beter. Aandacht krijgen voor je werk is ook een kwestie van de juiste marketing natuurlijk. Ik vertel welke soort appels of wat voor vlees ik heb gebruikt. Wat er verder aan smaakjes in zit en in het kort het recept. Best leuk om te vertellen en je krijgt voor elkaar dat er met meer aandacht wordt gegeten. Tijd en aandacht kun je niet alleen proeven maar bewust eten maakt alles sowieso veel lekkerder.

Of ik nog wel eens vruchtenstol ga maken? Ik denk het eigenlijk niet. Zoveel werk laat ik graag aan de warme bakker in ons dorp over. Die doet dat vast ook met veel liefde en aandacht!

Tidak ada komentar:

Posting Komentar