Eten voor twee!


Vandaag las ik op NU.nl dat moeders die veel aankomen tijdens de zwangerschap ook zware kinderen krijgen. Niet zo best. Want uit eerder onderzoek bleek al dat zware baby's meer kans hebben op overgewicht op latere leeftijd.

Het is eigenlijk heel gemeen. Veel vrouwen denken dat als ze zwanger zijn eindelijk kunnen eten wat ze willen zonder op hun gewicht te letten. En dan blijkt nu steeds vaker dat het er juist heel erg toe doet wat je eet als je zwanger bent. Even wat korte feitjes op een rijtje:
- als je veel junkfood eet heb je meer kans op een kind dat heel erg van junkfood houdt.
- als je veel vette vis eet is dat mogelijk goed voor de intelligentie van je kind en zijn motorische ontwikkeling
- als je een half uur beweegt per dag is er een positief verschil (ten opzichte van niet bewegen)te zien aan de hersenen van je kindje.
- als je gevarieerd eet tijdens de zwangerschap, heb je meer kans op een kindje wat ook veel lust.
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Gezond eten en lekker bewegen heeft heel veel positieve effecten op je kindje. Het blijkt zo belangrijk dat het voedingscentrum zelfs een hyvespagina heeft geopend voor aanstaande moeders.
Dat heeft het voedingscentrum leuk gedaan en ik denk dat ze op deze manier met hun 'gebrabbel' meer nuttige informatie kwijt kunnen aan zwangeren dan op hun eigen site.

Maar wat als je maar niet zwanger kan worden? Ook dan kun je eens naar je eetpatroon en je gewicht kijken. Met overgewicht word je namelijk minder gemakkelijk zwanger. Het teveel aan vet hangt namelijk niet zomaar aan je lijf maar heeft ook grote invloed op je hormonen. Wanneer je iets afvalt en wat meer gaat bewegen heeft dat direct al een grote invloed op je vruchtbaarheid.

Vrouwen met een BMI boven de 35 worden daarom naar huis gestuurd om eerst tien procent af te vallen. Dan komen ze pas in aanmerking voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Dat klinkt misschien als discriminatie. Net zoals extra moeten betalen voor je kilo's als je wilt vliegen. Toch is het niet voor niets...

In het Franciscusziekenhuis te Roosendaal moest gyneacoloog Richard Pal ook heel vaak vrouwen naar huis sturen met zwaar overgewicht. Inmiddels heeft hij een alternatief. Samen met fysiotherapiepraktijk Axis is hij een programma gestart voor te zware vrouwen met een kinderwens. De vrouwen gaan niet alleen bewegen maar krijgen daarnaast begeleiding van mij en een psychologe.

Deze aanpak is ongelofelijk succesvol. Inmiddels is driekwart van de vrouwen, die vorig jaar gestart zijn, zwanger. De meeste vrouwen zijn zonder vruchtbaarheidsbehandeling zwanger geworden. Pure winst dus. Niet alleen voor de gezondheidszorg die op dure behandelingen bespaart. Maar vooral voor de vrouwen (en hun echtgenoten) die na jaren moeite eindelijk zelf iets met veel succes kunnen doen.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar