Op je gezondheid!


Fijn onderzoekje: matig wijn drinken maakt vrouwen niet dik! Dat is beter nieuws dan de feitjes die Sonja Bakker in een grijs verleden presenteerde. Zij maakte ons bang voor wijn omdat het putjes in de dijen zou geven. Onzin natuurlijk maar in een gemiddeld afvaldieet horen wijn en andere alcoholische versnaperingen meestal niet thuis. Het sherry-dieet was een uitzondering. En alleen Montignac zag het nut van alle anti-oxidanten in wijn en stond je toe dagelijks een glaasje te nuttigen.

Al langer is bekend dat een beetje wijn goed voor je hart- en bloedvaten is. Mensen die matig alcohol drinken worden gezonder oud dan geheelonthouders. Uit recent onderzoek blijkt nu ook dat vrouwen die matig wijn drinken slanker zijn dan vrouwen die niet drinken. Opmerkelijk! Want van een beetje alcohol krijg je trek en na een glaasje word je ook wat losser. Dan wordt het lastiger om van de nootjes en de kaas af te blijven!

Maar wat is matig drinken? Hoeveel is goed voor je gezondheid en je lijn? Daar zijn alle onderzoekers het wel over eens. Vrouwen moeten niet meer dan één, maximaal twee glazen wijn per dag drinken. Meer is niet goed voor je hart en ook zeker niet voor je lijn. Dat matig wijn drinken niet dik maakt, komt volgens de onderzoekers doordat je een beetje alcohol omzet in warmte. Dat verklaart natuurlijk de rode blosjes!

Met alcohol is overigens iets geks aan de hand. Want een gram alcohol bevat zeven kilocalorieën. Dat is iets minder dan vet en wat meer dan een gram koolhydraten bevat. Maar je lichaam kan de energie uit alcohol niet opslaan in vet. Je wordt pas dik van alcohol als je er ook bij eet. Je lichaam gaat eerst de alcohol verbranden en slaat de energie uit je eten alsnog op in vet als je niet op past. De energie van alcohol gaat dus gewoon op de grote hoop die je dagelijks binnen krijgt aan energie. En dan blijft het een eenvoudig rekensommetje: je komt aan als je meer energie binnen krijgt (eten) dan je verbruikt (slapend en actief).

Af en toe een glaasje wijn is dus prima. Zeker als je het bij een enkel glaasje kan houden. Maar als je iemand bent die het zonde vindt om restjes wijn door de runderstoofpot te gooien, moet je misschien oppassen. Want één glaasje wordt bij sommigen snel een halve fles. En als dat dagelijks gebeurt, moet je toch misschien eens een drinktest doen.

Loopt dat uit de hand dan kom ik je misschien niet tegen omdat je een paar kilo kwijt wilt maar omdat ik ook als voedingskundige bij RoderSana werk. Teveel alcohol is niet goed voor je gezondheid en alcoholisme haalt je hele leven overhoop. Daarnaast leidt het vaak tot heel slecht eetgedrag waardoor alcoholverslaafden vaak ondervoed starten met het programma bij RoderSana. Een enkele alcoholist(e) is niet alleen ondervoed maar ook heel mager. En geloof me, dat ziet er niet mooi uit.

En al zie je mensen binnen enkele weken transformeren tot stralend en gezond, alcoholisme heb je voor de rest voor je leven. Wanneer je jezelf eenmaal alcoholist durft te noemen moet je je ook realiseren dat je hersenen voor altijd veranderd zijn door de alcohol. Alcoholisme is een ziekte waar je nooit van geneest. Dat betekent dat je beter nooit meer aan een glaasje wijn kunt beginnen. Hoe goed dat ook zou zijn voor je hart en je lijn.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar